NRK Meny
Normal

Vinkelsliper mot fotoboks

Noen liker tydligvis ikke fotobokser. På E 18 i Eidsberg har noen gått løs på en fotoboks med en vinkelsliper.

Fotoboks

Illustrasjonsbilde.

Foto: Paal Audestad / Scanpix

Med kraftig bor og vinkelsliper har noen gått løs på en fotoboks ved E18 i Eidsberg. Hærverket har skjedd en gang i løpet av uken.

Brukte bor og vinkelsliper

Ifølge Knut Holøs, avdelingsingeniør i Statens Vegvesen og leder av den automatiske trafikkontrollen i Østfold, har personene gått grundig tilverks.

- Først har de prøvd å borre opp låsen på baksiden av fotoboksen. Deretter har de brukt en vinkelsliper på forsiden for å komme seg inn i boksen, sier Holøs.

Men forsøket  mislyktes. De kom seg aldri inn i fotoboks.

- De må ha brukt mye tid og ressurser på dette. De må ha hatt med seg en bil eller en stige. Vi kommer til å politianmelde hærverket i løpet av de nærmeste dagene, sier Knut Holøs.

Vil aldri få ut bilder av boksen

Ifølge Knut Holøs er det helt umulig å få hentet ut bilder av fotoboksen. Han mener derfor hærverket er helt meningsløst.

- Boksene er digitale. Fra det blir tatt et bilde av en fartsovertredelse, tar det 20 sekunder til bildet er hos Statens Vegvesen, sier ADK-lederen.

Fotoboksene har digitalt utstyr til en verdi av 200 000 kroner. Ifølge Statens Vegvesen er det helt umulig å bruke utstyret til andre ting, en nettopp fotobokser.

- Utstyret er egentlig helt ubrukelig i feil hender, sier Holøs.

Sjeldent hærverk

Så grovt hærverk på fotobokser forekommer sjeldent. Kun en gang tidligere har en fotoboks i Østfold blitt utsatt for hærverk med en vinkelsliper.

- For noen år siden var det noen som kuttet av fotoboks med en vinkelsliper på E6 i Sarpsborg. Vanligvis er det bare noe tagging på boksene som vi opplever, men det blir vasket bort dagen etter, forklarer Knut Holøs.

Ønsker tips

Selv med en operativ fotoboks langs veien klarte ikke Statens Vegvesen å ta et bilde av de som bedrev hærverket.

- Nei, det klarte vi ikke. Det er nok ikke sånn disse boksene fungerer. Men kanskje vi bør få innstallert en sånn mulighet, sier en latterfull ADK-leder.

Nå håper de noen billister har sett personene som bedrev hærverket.

- Ja, det håper vi. De har brukt lang tid, og de må ha hatt med seg stige og godt med utstyr. Vi håper noen kan gi oss noen tips hvis de har sett noen. Vi i Vegvesenet syns slikt hærverk er ganske alvorlig, avslutter Holøs.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Gjorde skader på solstudio

    Det har vært innbrudd i et solstudio i Kinogaten i Sarpsborg. Politet melder at det er gjort skaderverk på stedet. Gjerningspersonen ble sikret på video, og politiet er på stedet og utfører undersøkelser.

  • Trøbbel for hustransport

    I Elingårdsveien i Fredrikstad har det oppstod tproblemer i forbindelse med transport av et hus. Det jobbes febrilskt på stedet for å løse problemet og en patrulje på vei for å se om de kan bistå, melder politiet på Twitter.