NRK Meny
Normal

Vil stanse bygging av nytt ferjeleie

Statens vegvesen planlegger å bruke 200–300 millioner kroner på et midlertidig ferjeleie for Bastøferjene i Moss. Moss kommune ber samferdselsministeren stanse prosjektet.

Ferge Moss-Horten

Moss kommune ber samferdselsministeren vurdere om det er riktig å bruke store summer på et midlertidig ferjeleie i Moss.

Foto: Rainer Prang / NRK

Bastø Fosen og Statens vegvesen har forlenget avtalen om ferjedrift mellom Moss og Horten fram til og med 2026. Ferjekapasiteten over fjorden skal økes. Ferjeselskapet og vegvesenet er enige om at det må gjøres noe med ferjeleiene i Moss.

Ordfører Tage Pettersen i Moss reagerer på at det planlegges å bruke anslagsvis mellom 200 og 300 millioner kroner på et nytt ferjeleie i tilknytning til dagens brygge. Han mener pengene heller bør brukes på å flytte hele ferjeleiet innover i havna.

Bør ikke koste så mye

Fergekø på kaia i Moss

Det er mye trafikk med Bastøferjene mellom Moss og Horten.

Foto: Henrik Bjørnstad Skolt / NRK

– Alternativet er å bruke noen av de områdene på Moss havn som ligger der i dag, eksempelvis der danskebåten hadde anløp for noen år siden. Det er fullt mulig å få til løsninger som ikke bør koste hundrevis av millioner kroner, løsninger vi kan leve med i en overgangsfase, sier Pettersen.

Han mener det fortsatt er mulig å bruke den samme oppstillingsplassen.

– Det handler bare om hvordan man dirigerer bilene av og på de respektive ferjene, hevder ordføreren. – Det vi snakker om er jo i så fall å anlegge et midlertidig ferjeleie inne i havnebassenget i motsetning til ute på piren. Avstanden fra der bilene står oppstilt blir akkurat den samme.

– Må tenke helhetlig

Kommunen har fått negativ respons fra Statens vegvesen på sitt innspill og har derfor sendt saken over til samferdselsministeren.

– Vi løfter dette til politisk nivå. Her må vi tenke helhetlig fra dag én, sier Pettersen

Han tror ikke diskusjonen vil forsinke utvidelsen av ferjekapasiteten.

– Den sjette ferja kommer jo. Det er jo ferjeleiet vi i så fall snakker om og om å få utnyttet den sjette ferja. Målet må selvfølgelig være at vi skal kunne klare det. Men oppgaven for bystyret i Moss er å få løsninger som er til beste for Moss by.

Pettersen mener pengene i stedet bør brukes i tråd med sentrumsplanen bystyret vedtok før sommeren. Planen forutsetter flytting av hele ferjeterminalen. Ordføreren frykter at dersom det brukes store summer på en midlertidig løsning, vil det sitte langt inne å legge mer penger på bordet når Moss by senere ønsker å få til en permanent løsning.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fengsel for alko-smugling


    En Trøgstad-mann i 50-årene er dømt til fengsel i 36 dager, etter at han smuglet inn 350 liter brennevin, 138 liter vin og 47 liter øl i mai i år. Mannen ble stanset nord i Marker kommune. Mannen innrømmet smuglingen da saken var oppe for Heggen og Frøland Tingrett. Mannen mister dessuten førerkortet for en periode på elleve måneder.