NRK Meny
Normal

Vil ha ett års fengsel for Morgan

Morgan Andersen bør dømmes til ett års fengsel for dokumentfalskneri og falsk anmeldelse, ifølge aktor Svein Holden. Forsvarer Cato Schiøtz krever frifinnelse.

Forsvarer og aktor i Morgan Andersen-saken
Foto: Birger Kjølberg / NRK

Aktor Svein Holden la i Oslo Tingrett i dag ned påstand om ett års fengsel for Morgan Andersen. Seks måneder av dommen bør gjøres betinget, erklærte Holden.

Lav straff

Han ba også retten om å dømme Andersen til å dekke saksomkostningene.

Holden mener en slik straffeutmåling vil være relativt mild.

- Det er ikke mye rettspraksis på dette området, men utfra tidligere tilfeller er det en minstestraff på seks måneders fengsel for dette, sa aktor.

Han trakk i dag Morgan Andersens troverdighet i tvil.

- Jeg mener at han har forklart det som passer hans sak best til enhver tid. Han er et kroneksempel i den forstand at hans forklaring i retten på de helt sentrale punktene skifter sammenlignet med hva han har sagt til politiet tidligere, sa Holden.

Krever frifiinnelse

Andersens forsvarer, Cato Schiøtz, mener at aktors versjon er feil.

Schiøtz sa i dag at Morgan Andersen må frifinnes og at det er John Shittu som skulle vært tiltalt og straffet.

Forsvareren fremholdt at saken står og faller på Shittus troverdighet all den tid aktor ikke har klart å bevise at det er Morgan Andersen som har forfalsket kontrakten

Det springende punkt: NFF sier nei

I myriaden av datoer, hendelser og personbeskrivelser som har blitt lagt frem i retssal 227 i Oslo tinghus den siste halvannen uken, mener aktor at det viktigste ligger rundt datoene 7. april, og 22-24 april 2005.

Det var dagen Norges fotballforbund (NFF) ga FC Lyn Oslo beskjed om at klubbens proffkontrakter med flere nigerianske spillere, deriblant John Obi Mikel, ikke var gyldige. Dette fordi spillerne ikke kan undertegne slike kontrakter før de har fylt atten år.

- Det er hvordan Morgan Andersen har håndtert dette som er saken, sa aktor Svein Holden.

Morgan Andersen
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Andersen hevder han om kvelden den 21. eller morgenen den 22. la tre eksemplarer av kontrakten med Mikel inn til Lyn Oslos sportslig ansvarlige Stein Hoff. Meningen var at Mikel skulle underskrive disse. Hoff sier imidlertid han fikk klar beskjed av Andersen om å bytte ut forsidene på kontraktene med tidligere dokumenter.

Tror ikke på Morgan

Andersen mener Hoff forfalsket kontrakten etter et lunsjmøte, der Mikel ikke ville signere. Holden tviler sterkt på at en slik høyprofilert begivenhet ville skjedd uten noe som helst av brask og bram eller pressenærvær.

Økonomisk motiv for lovbrudd

Holden mener Andersen har et motiv for å bryte loven. At Chelsea er utålmodige, fordi en ny kontrakt ikke er klar. Og har ikke Lyn en kontrakt med Mikel, får de ikke de 60 millionene klubben fikk da Mikel til slutt ble Chelsea-spiller.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Totalforbud mot bål

    Som følge av stor fare for gress- og lyngbrann har brannsjefene i Østfold og Follo vedtatt totalforbud mot å gjøre opp ild i og i nærheten av skog og annen utmark. " I nærheten av" defineres som nært nok til at flammer, gnister eller glør kan antenne vegetasjon eller annet brennbart materiale. Forbudet inkluderer også bruk av engangsgriller eller annet utstyr som kan bidra til at vegetasjon antennes. Det varme og tørre været som vi har hatt i vårt distrikt i lengre tid har ført til stedvis stor gress- og lyngbrannfare i kommunene. Skogbrannfarevarselet (se www.yr.no) viser meget stor skogbrannfare i tiden fremover. Forbudet gjelder inntil det kommer nedbør av betydelig mengde.

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.