NRK Meny
Normal

Vil avskaffe boplikten på Hvaler

– Boplikten fungerer ikke, den er for lett å omgå og bør avskaffes, sier Høyres ordførerkandidat på Hvaler.

Sommerbolig

Boplikten skal hindre at helårsboliger på Hvaler brukes til fritidsboliger. Ordføreren mener boplikten fungerer, men det gjør ikke Høyre som vil ha den fjernet.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Valglogo

Tilhengerne mener den sørger for at det er lys i vinduene også om vinteren, mens motstanderne mener den bare begrenser eiendomsretten. Boplikten er et av stridstemaene i valgkampen på Hvaler.

Her er det boplikt i hele kommunen. Kjøper du en eiendom som er eller har vært i bruk som helårsbolig, har du boplikt.

Eivind Norman Borge

Boplikten fungerer og gjør at det er lys i vinduene på Hvaler også om vinteren, mener ordfører Eivind Norman Borge (Frp).

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Holder prisene nede

– Vi vet at boligprisene vil stige hvis de slippes fri på markedet. Vi vet at markedet er villig til å betale mer for boliger hvis de kan kjøpes som fritidsboliger og vi ønsker ikke den utviklingen. Vi ønsker å få barnefamilier til Hvaler og vi vet at nyetablerte barnefamilier ikke har mulighet til å være med i den konkurransen, sier ordfører Eivind Norman Borge (Frp).

Boplikten ble innført i 1991 og gjelder i dag for omkring 800 boliger i kommunen.

Høyre på Hvaler mener derimot at hele ordningen bør fjernes.

– Ingen effekt

– Boplikten har ikke noen effekt. Den virker mot sin hensikt, ifølge forskning gjort på Universitetet på Ås. I tillegg mener vi at hver enkelt huseier skal få bestemme over sin

Kim-Erik Ballovare

Boplikten bør avskaffes fordi den griper inn i eiendomsretten og fordi den ikke virker etter hensikten, mener Kim-Erik Ballovare (H).

Foto: Odd Skjerdal / NRK

eiendom og at det er feil at kommunen skal gå inn og regulere det her, sier Høyres ordførerkandidat på Hvaler Kim-Erik Ballovare.

De siste tre og et halvt årene har Hvaler kommune hatt omkring 30 saker hvor de har fulgt opp boligeieren. Administrasjonen mener at det brukes omkring 20 prosent av et årsverk til å følge opp om boplikten etterleves.

– Omgår reglene

Reglene på Hvaler gjør at huseieren ikke selv må bo i boligen, men kan leie den ut og med det oppfylle kravene. Det er også tilstrekkelig at noen bor i boligen i seks måneder i året.

Ballovare mener dette gjør at mange omgår reglene om boplikt.

Borge derimot synes ikke det er noe problem at det er tilstrekkelig å leie ut boligen for å oppfylle boplikten.

– Hvis de leier ut boligen så tilfredstiller de jo de kravene som ligger i forskriften, men da bor det jo folk der da. Det spiller ingen rolle om de leier eller eier. Da bor det folk der som bidrar i hvalersamfunnet, de er ikke her bare to måneder om sommeren, sier Borge.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Tiltalt for at Fredrikstadmann døde

    To menn er tiltalt i forbindelse med at en Fredrikstad-mann døde i Bergen i fjor sommer, skriver Bergensavisen. De to er tiltalt for å forlatt mannen i hjelpeløs tilstand i en leilighet. Begge nekter straffskyld. – Min klient visste ikke at den nå avdøde var hjelpeløs. I så fall ville han aldri ha forlatt ham, sier en av forsvarerne, advokat Jannicke Keller-Fløystad, til Bergens Tidende.

  • Fem Blått Flagg-strender i Østfold

    Fem av årets 17 Blått Flagg-strender i landet ligger i Østfold, tre av dem i Moss. Blått Flagg er en internasjonal sertifisering som betyr at stranda tilfredsstiller strenge miljø, vannkvalitets- og sikkerhetskrav. Strendene er Sjøbadet, Tronvikstranda og stranda i Nesparken i Moss, Foten i Fredrikstad og Kroksand i Hvaler.

    Sjøbadet i Moss
    Foto: Espen Torgersen / NRK