NRK Meny
Normal

Vil åpne strandsonen for mossinger

140 mål ned til sjøen i Moss sentrum er «nærmest ledige» etter konkursen til papirfabrikken Peterson i Moss. Nå ser eierne på mulighetene til å utvikle området.

Peterson

Peterson-området kan bli til en ny bydel i Moss. Grunneierne håper på å legge til rette for både boliger, kontorer, restauranter og småindustri.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

– Vi vil gi strandsonen tilbake til byen. Jeg synes det er feil at det er et lite fåtall mennesker som eier fellesområdet. I våre planer skal allmennheten få tilgang til strandsonen, sier administrerende direktør i Höegh Eiendom, Erik Lund.

Planene til grunneierne er blant annet en ny bystrand, hotell og boliger på den gamle industritomta.

– Vi vil også utvikle området med små butikker, kontorer og restauranter. Kjøpesenter har ikke noe i en by å gjøre. Det kan bli plass til lettindustri som kan være i et bysentrum, men tiden for å ha stor industri i sentrum er passert, mener Lund.

Erik Lund, Höegh Eiendom

Erik Lund og Höegh eiendom håper å utvikle Peterson-området.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

LES OGSÅ:

Ordføreren er positiv til planene

På kort sikt håper Höegh eiendom å leie ut lokaler på tomta før de får startet med arbeidet med en eventuell ny bydel i Moss.

– Når bedriften legger ned må man gjøre noe med tomta, så det er fornuftig, sier ordfører Tage Pettersen til NRK.no.

Han sier han ikke har fått tid til å tenke så mye på utviklingen av området, da det er kort tid siden han fikk beskjeden om at Peterson legges ned.

– Men jeg ser for meg at det skal være et område som skal inneholde næring, kultur og boliger. Det skal være åpent for mossinger siden det ligger ut mot sjøkanten, sier han.

LES OGSÅ:

– Folk trenger jobb for å bo her

Mens både Höegh eiendom og ordføreren ser for seg et område med boliger, depper fortsatt innbyggere i Moss over tapet av Peterson. Det at grunneierne nå ønsker å bygge en ny bydel er det flere som ikke er helt klare for.

– Vi kan ikke leve bare av leiligheter og hus på sjøsiden – eller restauranter og hotell uten at folk har en jobb å gå til. Jeg synes det er veldig synd at fabrikken har opphørt. Vi bør ha bedrifter i Moss, sier Synnøve Christiansen.

– Skal du ha råd til å gå på restaurant, så må du ha penger i lommeboka. Det får du når du er på jobb. Har du ikke det så stopper det. Arbeidsplasser er det som må til for at kommunen skal kunne videreutvikle seg, mener John-Olai Unnerud.

LES OGSÅ:

Vil videreføre historien

Hjørnestensbedriften Peterson slo seg selv konkurs den 11. april og 260 ansatte mistet jobben.

Det har vært industri på området siden 1801 da bedriften M. Peterson & Søn ble grunnlagt. Fabrikken Peterson er kjent for å ha levert mosselukta.

– Vi har vært eiere av Værket i noen år, og der har vi restaurert de gamle arbeiderboligene. Vi ser for oss at de byggene vi ikke trenger å rive på Peterson-tomta skal dra historien videre. Det har jo tross alt vært industriell virksomhet her i 200 år, sier Erik Lund i Höegh eiendom.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Elger ved E18

    To vandrende elger har ført til at E18 ved Homstvetkrysset er stengt i en kort periode, mens politiet prøver å få kontroll på dyrene.