Hopp til innhold

Uniol til skifteretten

Styreleder Øystein Haslum ser ingen annen utvei.

Biodieselanlegget til UNIOL i Fredrikstad
Foto: Tor René Stryger / NRK

I natt ble biodieselavgiften vedtatt i Stortinget. I dag møtes styret i Uniol.

– Styret har en handleplikt sik at vi ikke driver videre for kreditors regning. Jeg ser ingen annen utgang enn at vi må til skifteretten. Enten begjærer vi oss konkurs eller så må vi se om det er grunnlag for en offentlig akkord, sier Haslum til NRK.

Endrer ingen ting

Med 86 mot 83 stemmer vedtok Stortinget å halvere avgiftsfritaket på biodiesel neste år med sikte på full innføring fra 2011.

– Avgiften reduserer etterspørselen etter boidiesel. Da ser vi at vi ikke har fremtidig lønnsomhet i virksomheten, sier han.

Møtte opp på tinget

De permitterte arbeiderne hos Uniol møtte opp på Stortinget torsdag. Der oppfordret de stortingsrepresentantene til å stemme med hjertet når biodieselavgiften skal avgjøres, uten at det hjalp nevneverdig.

– Vi skal være til stede når folk kommer, få sett politikerne i hvitøyet, og håper at det er noen som skal stemme med hjertet og ikke etter hva de har fått beskjed om å stemme, sa hovedtillitsvalgt i Uniol, Roar Frølandshagen, til NRK i torsdag formiddag.

Alle de ansatte ble permittert fra jobben onsdag, da Uniol gikk tom for råvarer. Nå kan arbeidsplassen forsvinne for godt.

Uniol ansatte utenfor Stortinget

De ansatte i Uniol møtte opp utenfor Stortinget for å få øyekontakt med politikerne.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Varsler omkamp om biodieselavgiften

Men det kan være håp for de ansatte - hvis Uniol lever frem til våren. Opposisjonen varsler omkamp om avgiften

– Det er et så dårlig vedtak for miljøet at vi vil arbeide for å få til endringer allerede i revidert nasjonalbudsjett til våren, sier Høyres finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner til NTB.

Han mener at presset på regjeringen vil bli så stort fra grasrota at det er nødt til å presse seg fram nye vedtak.

De parlamentariske lederne i H, V og KrF, som er med i klimaforliket mel regjeringen, mener at vedtakene om biodiesel kan være i strid med klimaavtalen og ber om et møte med statsministeren så fort som mulig.

Vi ser et umiddelbart behov for et møte mellom de parlamentariske lederne for partiene som er parter i klimaforliket og statsministeren for å drøfte oppfølgingen av de forpliktelsene partene har påtatt seg i avtalen og i de etterfølgende avklaringer, heter det i et brev til statsminister Jens Stoltenberg.

Tvangsbeskyldninger

Biodieselavgiften var det eneste som fikk fart i debatten som varte fra klokka 10 på formiddagen til over midnatt. Opposisjonen beskyldte statsminister Jens Stoltenberg for å tvinge gjennom en avgift som to av partiene i hans egen regjering og et flertall i Stortinget egentlig er imot.

Vedtaket er en demonstrasjon på hvordan miljøet kan tape for statsministerens behov for å vise styrke internt i regjeringen, konkluderte Høyres leder Erna Solberg etter voteringen.

Stoltenberg er så lei av indre konflikter at han satte foten ned. Han har begynt å slå spiker i regjeringskista, sa Frp-leder Siv Jensen.