NRK Meny
Normal

Tunnelbranner hett tema

Etter sommerens to tunnelbranner i Norge har kursing av brannfolk blitt en diskusjon. I Hobøl har man god kapasitet til å lære flere brannslukking i tunnel.

Justisminister Anders Anundsen mener brannfolk bør få trening i tunnelbranner under utdanningen, før de møter en reel brann i tunnel.

Mandag var justisminister Anders Anundsen på besøk ved IFs sikkerhetssenter på Ringvoll i Hobøl som driver med kursing i brannsikkerhet. På stedet har de blant annet en egen tunnel hvor man kan trene på å slukke en brann.

– Vi er i en situasjon hvor det er nødvendig å styrke brannfaglig utdanning enda mer, sier justisminister Anders Anundsen under besøket.

– Vi skal jo nå levere en helt ny brannfaglig utdanning, hvor det er viktig at de som skal ut å slukke brann har så god kompetanse som mulig.

anders anundsen

Justisminister Anders Anundsen fikk mandag se hvordan en tunnelbrann ser ut i Hobøl.

Foto: Tor René Stryger / NRK

Under sitt besøk i Hobøl fikk justisministeren se hvordan røyken brer seg ut i tunneltaket og beveger seg under en tunnelbrann. Instruktørene hadde satt fyr på en bil i øvingstunnelen.

– Det er spennende og viktig å få se dette, sier han idet den svarte røyken velter ut fra en bil som brenner.

I øvingstunnelen i Hobøl har brannmannskapene de siste åra brent opp 500 biler for å øve på tunnelbrann. Ifølge selskapet har de kapasitet til å doble antall øvelser i deres tunnel.

– Det som det snakkes mye om etter brannen i Gudvangatunnelen er at det ikke finnes treningskapasitet. Det er feil, sier konsernsjef i IF, Ivar Martinsen.

konsernsjef i IF, Ivar Martinsen.

Konsernsjef i IF, Ivar Martinsen.

Foto: Tor René Stryger / NRK

– Her står anlegget, vi har kompetansen og her har vi kapasitet, sier han videre og mener at anlegget kan doble antallet øvelser på brann i tunneler.

Se mer i videovinduet øverst i saken.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Dømt for rekruttering til IS

  Ubaydullah Hussain er i Borgarting lagmannsrett dømt til ni års fengsel blant annet for å rekruttere Thom Aleksander Karlsen fra Halden til terrororganisasjonen IS. Han er også dømt for IS-medlemskap og ytterligere ett tilfelle av terrorrekruttering.

  Ubaydulla Hussain
 • Skaug selger masse kopper

  Forfatter og artist Trygve Skaug fra Båstad i Trøgstad har solgt hele 20 000 poesikopper, melder Smaalenenes Avis.
  Trygve Skaug har laget krus med egen poesi på med så stort hell at han har annonsert to nye varianter som lanseres i februar.

  Trygve Skaug
  Foto: Kim Erlandsen / NRK