NRK Meny
Normal

Tuneflua er ikke i Solli

Tuneflua er registrert i Sarpsborg-distriktet, men ikke i Solli. – Det er en myte at den klekkes i Ågårdselva, sier Ole Dørje på Soli Brug.

Tuneflua

Tuneflua er på vingene, men er ikke plagsom i Solli.

Foto: Universitetet i Oslo

I går kom meldingene om at den forhatte tuneflua er på vingene i Sarpsborg-distriktet. På østsiden av elven er den observert flere steder.

– Det blir sagt at tuneflua klekkes i Ågårdselven. Det er ikke riktig. Det er riktignok en del larver i elven, men elva er både for strid og for kald til at flua klekkes der, sier Ole Dørje, som driver Soli Brug.

– Klekkes i tre bekker

Han forteller at det allerede på 60-tallet ble konstatert at hovedtyngden av fluene klekkes i tre bekker i distriktet: Stenbekken, Møllerødbekken og bekken fra Landemyra. Møllerødbekken er ikke langt fra Solli. Dørje har vært innom der de siste dagene, og konstaterte da at det var lite larver i den bekken.

– Det står folk og fisker langs elva her hele sommeren. Det hadde det ikke vært dersom Ågårdselva er senter for tuneflua, mener Dørje.

Forrige og denne uken har Soli Brug utstilling med arbeider av fem kvinnelige kunstnere: Marianne Heske, Elena Engelsen, Tina Kivinen, Randi K. Strand og Vibeke Jerkaas. Dørje kan fortelle om godt besøk så langt, og de besøkende har så langt ikke klaget over lokale insekter.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: