NRK Meny
Normal

- Et skikkelig spark i balla!

Paul Kristiansen parfymerer ikke språket når han skal betegne følelsen av å få vite siste nytt om arbeidsplassen sin av NRK Østfold.

Paul Kristiansen

- Etter min oppfatning er dette et brudd på avtaleverket, sier hovedtillitsvalgt, Paul Kristiansen.

Foto: Kjetil A. Berg

Paul Kristiansen er hovedtillitsvalgt i Norske skog og de ansattes representant i styret. I går fikk han nyheter han ikke var forberedt på.

Sliter økonomisk

Da skrev nemlig NRK Østfold at Norske Skog sliter økonomisk, og vurderer nå om de skal stenge en eller flere av åtte papirmaskiner i Norge. Tre av maskinene til selskapet er på Saugbrugs i Halden.

En av årsakene til den vanskelige situasjonen er ifølge kommunikasjonsdirektør i Norske Skog, Carsten Dybevig, den sterke norske kronen.

– Vi får ikke tilstrekkelig midler til å investere i nytt utstyr som gjør av vi kan bli mer effektive og bedre stilt for framtiden. Det gjør at vi må kutte kostnader, sa Dybevig til NRK.no.

Dette fikk Kristiansen til å se rødt. For hverken han eller noen av de andre tillitsvalgte i Norske Skog hadde hørt om dette.

– Ulovlig?

– Det var som å få et skikkelig spark i balla, var hans første reaksjon. Han synes det er ekstra ille at han som hovedtillitsvalgt ikke har blitt informert og hva selskapet vurderer, og vil nå kontrollere lovligheten av dette.

– Jeg tror ikke dette er lov i Norge å vurdere å legge ned maskiner eller fabrikker uten å involvere de ansatte, sier han bestemt.

Spesielt trist synes han signaleffekten er, spesielt etter brannen ved Saugbrugs i Halden i februar.

Han forteller om ansatte som har gått flere skift, jobbet ekstra, forskjøvet ferien sin for å få ting opp å gå.

Kristiansen sitter også i styret i Norske Skog som de ansattes representant. Selv ikke i styremøtene har han hørt om at det vurderes å legge ned.

– Dette har jeg ikke hørt noe om i de møtene jeg har vært i, sier han.

NRK Østfold har vært i kontakt med både styreleder Eivind Reiten i Norske Skog og kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig. De vil ikke kommentere saken.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Ebbesen går av som direktør

  Just Ebbesen har blitt enig med styreleder i Sykehuset Østfold om å gå av som direktør. Det kom frem på et ekstraordinært styremøte i går kveld, skriver sykehuset på sine nettsider.

  Irene Dahl Andersen blir konstituert som ny direktør inntil videre.

  Just Ebbesen
  Foto: Anette Torjusen / NRK
 • Advarer om støy på natta

  Luftforsvaret varsler om at det kan bli en del helikopterstøy på kvelds- og nattestid i Østfold denne uka. Det gjennomføres en militærøvelse på begge sider av Oslofjorden denne uka, og det medfører en del helikopterflyvning i perioden fram til fredag.

  Bell-helikoptre, Rygge flystasjon
  Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret