En liten robåt ble til 510 fartøy

Hun kom fra fattige kår i Indre Østfold og ble gründer og rollemodell for kvinner i USA. Selveste Ronald Reagan spilte i en film basert på Thea Foss sitt eventyrlige liv.

Thea Foss

Thea og Andrew Foss utenfor dere opprinnelige flåtehus. Sammen bygde de to opp en stor flåte med slepebåter.

Foto: Foss Maritime Company

– Kvinnebevegelsen i USA på 70- og 80-tallet løftet frem Thea Foss som en rollemodell for kvinnelige gründere, sier Kristin Lyhmann.

Hun er manusforfatter og produsent av stykket «Det andre landet», som er bygget på historien om den norske gründeren Thea Foss fra Eidsberg og hennes mann Andrew Foss.

Slo seg ned på flåte

Thea Christiansen, som hun het som ugift, ble født i Eidsberg den 8. juni 1858. Andrew Foss møtte hun en gang tidlig på 1870-tallet.

Andrew Foss

Andrew Foss jobbet som snekker i den første tiden i USA, men ble etter hvert med i sin kones båtselskap.

Foto: Foss Maritime Company

De to ble kjærester, men fremtiden deres lå verken i Eidsberg eller i Christiania. Andrew fikk hyre som dekksgutt og skipstømmermann via Liverpool til Halifax i Canada og derfra videre til Quebec.

Planen hans i USA var å legge opp penger til en billett som skulle sendes hjem til Thea. Men hun var en selvstendig ung kvinne som ville betale billetten sin selv.

Thea dro til Christiania, fikk seg jobb som husholderske og sparte penger til en billett til USA, der hun ble gjenforent med kjæresten.

– De slo seg ned i Tacoma i Washington på 1880-tallet. Der bodde de på en flåte som Andrew hadde bygget med et hus oppå, sier Kristin Lyhmann.

Kjøpte båt av fisker

Men Andrew jobbet som snekker og var mye borte for å kunne forsørge familien. Hjemme satt Thea med tre barn og så på seg selv som en innvandrer uten mye å gjøre.

En dag kom det en frustrert fisker inn fra Stillehavskysten. Han spurte Thea om hun ville kjøpe båten hans for 15 dollar.

– Det var stor trafikk og jernbanen endte der. Det var båt som tingen for å komme seg videre, forteller Lyhmann.

Thea kjøpte robåten for fem dollar, pusset den opp og solgte den videre for 10 dollar.

Thea Foss

Thea Foss er født og oppvokst i Eidsberg, men er mest kjent for sitt arbeid i USA.

Foto: Foss Maritime Company

Én robåt ble til 510 fartøy

Hun kjøpte seg så to nye robåter, og hun startet etter hvert opp med beskjeden fraktfart til og fra skutene som lå for anker i havna i Puget Sound.

– Hun var en innvandrer som så hva som trengtes der hun var, og så satte hun inn støtet der. Hun med seg både mannen og andre familiemedlemmer, så det ble en familiebedrift, forteller Lyhmann.

Handelen med robåtene var den spede starten på det som i dag er kjent som Foss Maritime Company.

– Selskapet regner sin opprinnelsesdato fra den dagen Thea Foss solgte sin første robåt.

Historien ble film

Foss Maritime

En av slepebåtene til Foss Maritime. Båten er oppkalt etter Thea Foss sin ektemann Andrew Foss.

Foto: Foss Maritime

Foss Maritime Company feiret sitt 125 års jubileum i 2014, og opererer i dag med 510 fartøy i havner fra Alaska til Midtøsten.

Historien til Thea Foss har blitt fortalt i både dokumentarprogrammer, bøker og flere filmer – hovedsakelig i USA.

Blant annet spilte selveste Ronald Reagan i en av de mange filmene som karikerer livet hennes, «Tugboat Annie Sails Again».

Nå skal historien også fortelles av Nes Lenseteater og Kristin Lyhmann.

Se mer om historien om Thea Foss.

Se mer om historien om Thea Foss. Video: SHEMSI BUNJAKU / NRK