NRK Meny
Normal

Svindlet til seg 300.000 fra NAV

En 40 år gammel kvinne må utføre 150 timer samfunnsstraff etter at Heggen og Frøland tingrett fant henne skyldig i å ha svindlet til seg 300.000 kroner fra NAV.

NAV-logo

En kvinne må utføre 150 timer samfunnsstraff etter å ha svindlet NAV.

Foto: Brennpunkt

I tidsrommet fra våren 2010 til høsten 2013 gikk kvinnen på arbeidsavklaringspenger. Samtidig hadde hun en deltidsjobb.

Hun ble instruert om at hun måtte oppgi på elektroniske meldekort hvor mye hun arbeidet. I løpet av perioden på tre og et halvt år oppga kvinnen at hun arbeidet i overkant av 1.500 timer.

Arbeidet over 4.100 timer

Høsten 2013 gjennomførte NAV en kontroll og ba arbeidsgiveren om opplysninger om hvor mye kvinnen arbeidet. Da ble det opplyst at kvinnen hadde arbeidet over 4.100 timer i det aktuelle tidsrommet. NAV beregnet at kvinnen fikk utbetalt i overkant av 300.000 kroner i støtte som hun ikke hadde rett på.

Da kvinnen møtte for retten midt i måneden erkjente hun seg skyldig etter tiltalen. Hun hevdet dog i retten at saksbehandleren hennes hos NAV hadde sagt at dersom hun trengte penger i en periode, kunne hun krysse av for de timene hun hadde arbeidet på et senere tidspunkt. Saksbehandleren møtte som vitne i retten. Hun tilbakeviste at hun skulle ha sagt noe slikt.

Betaler tilbake

Kvinnen har begynt å betale tilbake pengene til NAV. Ved årsskiftet hadde hun betale 24.000 kroner, til tross for at hun har begrensede inntekter.

Heggen og Frøland tingrett har tatt hensyn til kvinnens situasjon, og har kommet fram til at det kan reageres med samfunnsstraff i stedet for fengsel i denne saken. Kvinnen er dømt til å utføre 150 timer samfunnsstraff, og denne skal gjennomføres i løpet av et år. Retten har også dømt kvinnen til å betale 32.000 kroner i erstatning til NAV, et beløp som egentlig er foreldet i forhold til sivilrettslig innkreving.

meldekort

Kvinnen er dømt for å ha svindlet til seg 300.000 kroner fra NAV ved at hun fylte ut meldekortene feil.

Foto: Illistrasjonsfoto, skjermdump av et meldekort.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: