NRK Meny
Normal

Svindlet enslige kvinner i årevis

Storsvindleren er nå dømt til 414 timer samfunnsstraff, og han må betale ofrene sine 480.000 kroner i erstatning.

Sarpsborg tingrett

Sarpsborg tingrett mente at samfunnsstraff var mest hensiktsmessig i saken mot 33-åringen, og han ble dømt til 414 timer, i tillegg til at han må betale omkring 480.000 kroner i erstatning til sine ofre.

Foto: Rainer Prang / NRK

Den notoriske svindleren kommer fra Sarpsborg og er 33 år gammel.

Han har vært omtalt i norske medier flere ganger - ikke minst fordi han har spesialisert seg på å sjarmere og så svindle enslige kvinner.

Les: Storsvindler sjarmerer damer i senk

Lurte kvinner trill rundt

Han er tidligere dømt for en rekke bedragerier, og den seneste dommen omfatter et stort antall tilfeller av svindel og bedrageri fra 2005 frem til våren 2009.

I mange av sakene har han lurt forskjellige kvinner til å låne seg penger. I fem andre saker klarte han å få tak i bankkortene til flere kvinner og en mann - samt kodene på alle kortene. Også en del bedrifter har blitt lurt.

Her er et utvalg av sakene mannen nå er dømt for:

 • I mai 2005 i Trondheim forledet han en kvinne til å utbetale ham 15.000 kroner i lån uten å ha til hensikt å etale pengene tilbake.
 • Sommeren 2006 lurte han en Sarpsborg-kvinne til å låne seg 14.500 kroner ved å fortelle henne at han hadde mistet lommeboken sin og ved å forespeile henne at de skulle flytte til Stavanger og kjøpe hus sammen.
 • I februar 2007 klarte han å forlede en kvinne i Andebu til å ta opp et lån på 45.000 kroner og gi ham pengene ved å overbevise henne om at han var blitt frastjålet PCen, passet og lommeboken sin slik at han selv ikke kunne få lån.
 • Våren 2007 lurte han en annen kvinne, som han traff i Molde, Lillehammer og Oslo, til å utbetale ham i alt over 150.000 kroner som lån til utstyr han hevdet han trengte for å starte et IT-firma. Pengene ble i stedet stort sett brukt til andre ting og ikke tilbakebetalt.
 • I desember 2007 overtalte han en kvinne i Gjøvik til å overlevere 12.000 kroner som han skulle kjøpe to PCer for. Han kjøpte bare en til 4.000 kroner og ga den til henne og beholdt resten av pengene selv.
 • Høsten 2008 lånte han 25.000 kroner av en kvinne i Halden for å kjøpe datamaskin. Han fikk pengene etter å ha bløffet om at hans lommebok var stjålet, slik at han selv ikke hadde hverken bankkort eller penger til å betale for datamaskinen.
 • Vinteren 2008 lurte han en kvinne i Haugesund til å ta opp et banklån og ta av egne penger for å gi ham et lån på 122.000 kroner. Han sa at han var mangemillionær og at hun skulle få pengene tilbake.
 • Vinteren 2005 forledet han et Sarspborg-firma til å kjøpe fire videokameraer av ham for 33.000 kroner per stykk og mottok delbetaling på 44.000 kroner. Han sa ingenting om at han selv ikke eide kameraene.
 • Fra mai til oktober 2006 brukte han et betalingskort 130 ganger og fikk ut varer, tjenester og kontanter for nesten 33.000 kroner. Kortet hadde han stjålet fra en kvinne.

Mannen avga en uforbeholden tilståelse i Sarpsborg tingrett.

Samfunnsstraff og erstatning

Delvis på grunn av tilståelsen, delvis fordi mange av saken er gamle, og delvis fordi mannen er med i et attføringsopplegg i regi av NAV med sikte på å komme ut i arbeidslivet fant retten det hensiktsmessig med samfunnsstraff.

Timetallet ble satt til lovens maksimu med fradrag av tiden han har tilbragt i varetekt. Til sammen ble det 414 timer.

I tillegg ble han dømt til å betale erstatning til ni kvinner, en mann og et firma på til sammen nærmere 480.000 kroner.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • En person omkom

  Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.

 • Østfoldinger i landslagstropper

  Fetterne Tarik og Mohamed Elyounoussi er med i troppen til privatlandskampene mot Island og Panama. Det opplyste Norges Fotballforbund i dag.

  Isabell Herlovsen er med i troppen til kvinnelandslagets VM-kvalifiseringskamper mot Irland. Det samme er Ina Gausdal fra Sarpsborg. Uttaket ble offentliggjort tirsdag.