Strømmen tilbake på Hvaler

Hele Hvaler mistet strømmen tidlig onsdag morgen. Alle skoler og barnehager på øyriket holder stengt.

Floren skole

Floren skole er i likhet med de andre Hvaler-skolene stengt onsdag, men elever som ikke har noe dagtilbud er samlet ved skolen.

Foto: Terje Sørensen / NRK

Hvaler lå i mørke onsdag morgen, og 4500 abonnenter har stått uten strøm siden 7-tiden.

Alle skolene og barnehagene i kommunen har valgt å holde stengt hele onsdag som følge av strømbruddet.

Det tre skoler og tre barnehager på Hvaler. Floren skole, Åttekanten skole og Hvaler ungdomsskole, samt Hauge, Brekke og Asmaløy barnehager holder dørene stengt.

Den 3,7 kilometer lange Hvalertunnelen mellom Asmaløy og Kirkeøy var åpen, men uten lys i morgentimene.

Trolig linjefeil

Strømbruddet skjedde noen få minutter etter klokke 07.00, og det var lenge usikkert hva som var årsaken.

Fredrikstad Energinett AS kunne tidlig registrere at det manglet 48 kilowatt fra Hafslund til Rød på Asmaløy, men fant ikke ut hvorfor.

Det ble etterhvert avdekket at årsaken til strømbruddet trolig var en linjefeil, men nøyaktig hva som skjedde, er foreløpig ikke klarlagt.

Strømmen tilbake

Strømtilførselen ut til Hvaler kom på plass igjen da Hafslund foretok en prøvekobling klokken 08.45, men en drøy time senere falt strømmen ut igjen.

Driftsleder Erik Ivan Hansen i Fredrikstad Energinett AS sier at strømmen nå blir gradvis lagt ut til abonnentene på Hvaler og at denne jobben forhåpentlig vil skje uten videre problemer med strømtilførselen.

Skolebarn blir tatt hånd om

Rådgiver Odd Magne Ulven i Hvaler kommune opplyser at skolene og barnehagene kommer til å forbli stengt og at kommunen tar seg av skolebarn som ikke har andre tilbud i løpet av dagen.

– Alle skolebarn som ikke har anledning til å være hjemme i løpet av dagen, har vi tatt hånd om. De er fraktet til Floren skole, sier Ulven.

Sjekker med de eldre

Han forteller at det også jobbes for å sørge for at alle eldre på Hvaler har det bra.

– Vi har satt i gang for å få aggregat ved Dypedalsåsen. Foreløpig har vi gassvarmere og fyrer på peisen. Vi har nok av varmeovner der. Hjemmesykepleien er dessuten på en runde omkring i kommune for å besøke alle vi kjenner til som kan ha behov for hjelp, sier Ulven.

Han opplyser at kommunen foreløpig forholder seg som om strømmen kan falle ut igjen.

– Rådmannen har satt krisestab og sitter i beredskap som om strømmen skulle bli borte igjen i lengre tid, så får vi heller trappe ned dersom det skulle vise seg unødvendig, sier Ulven.