NRK Meny
Normal

Strenge straffer for biltyverier

To polske menn har fått lange fengselsstraffer etter at tre kostbare biler ble stjålet fra parkeringshuset ved Moss Lufthavn Rygge.

Moss lufthavn Rygge

Tre kostbare biler ble stjålet fra parkeringshuset ved flyplassen i Rygge i juli.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Dommene lyder på fengsel i to år og fire måneder og to år og tre måneder for to 34 år gamle polakker. Moss tingrett fant dem skyldige i medvirkning til tyveri av tre biler fra parkeringshuset ved flyplassen i Rygge i juli i fjor.

En fredagskveld i juli ble to Toyota Land Cruisere og en Lexus stjålet fra parkeringsplassen. De tre bilene har anslagsvis en verdi på to millioner kroner til sammen.

Kjørte rett mot bommen

En vekter ved parkeringshuset forklarte at hun så de tre SUVene kjøre ut av parkeringshuset,de kom en vei de ikke skulle kjøre ut. Den utgangen var egentlig sperret med kjetting, men hun hørte kjettingen gå i bakken.

Vekteren stilte seg i veien for den tredje bilen. Da rygget den og kjørte ut gjennom utkjøringen som er sperret med bom. Da bommen ikke gikk opp kjørte bilen rett gjennom bommen. Vekteren meldte straks fra til politiet.

150 km/t på E6

En patrulje observerte de tre bilene på vi sørover på E6 i Sarpsborg, og fulgte etter med blålysene på. Ingen av de tre gjorde tegn til å stanse, men økte i stedet farten til ca. 150 kilometer i timen.

Sør i Skjeberg ble de tre bilene hindret av annen trafikk, så de tok av E6 ved Ingedalskrysset. En bil fortsatte på gamle E6 mot Halden, de to andre kjørte mot Løkkevika.

Bilen som kjørte mot Halden ble stanset med spikermatter. Føreren løp ut og ble tatt av politiet kort tid etter.

En annen politipatrjule fikk tak i føreren ev en av de andre bilene som hadde kjørt mot Løkkevika. Føreren av den siste bilen klarte politiet ikke å spore opp.

Moss Tingrett

Moss tingrett har avsagt strenge straffer for tyveri av kostbare biler.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

I retten forklarte den ene av de to at han hadde fått tilbud om et oppdrag om å kjøre en bil til Göteborg. Da han fikk politiet etter seg på E6 hadde han følt at noe var galt, men kunne ikke forklare hvorfor han ikke hadde stanset.

Falsk identitet

Den andre polakken ønsket ikke forklare seg for retten. Han er også dømt for å ha oppgitt falsk identiet, både til politiet i forbindelse med pågripelsen og til tingretten ved fengslingsmøtet. Det viste seg imidlertid at fingeravtrykkene hans fantes i registreret til norsk politi fra før, han har vært borti straffbare forhold her tidligere.

Moss tingrett slår fast at de to står bak grove tyverier av betydelige verdier. Det er også langt vekt på at det kreves spesiell datakompetanse for å deaktivere alarm og startsperre på bilene. Retten merket seg også at de ikke stanset da de ble forfulgt av politiet, men i stedet fortsatte en vill flukt i høy hastighet.

Tingretten har kommet fram til at fengsel i to år og tre måneder er passende straff for tyveriene, og har plusset på en måned ekstra for mannen som oppga falsk identitet. De to er dessuten i fellesskap dømt til å betale vel 350.000 kroner i erstatninger til forsikringsselskaper og bileierne. Da dommen ble avsagt hadde de to sittet 193 dager i varetekt, og dette trekkes fra ved soning..

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Slo til tre personer

    En 49-år gammel mann er anmeldt for ordensforstyrrelse etter å ha vært voldelig og utagerende på et utested i Sarpsborg rundt midnatt. Det var vekterselskapet ved utestedet som ringte til politiet, og da politiet ankom hadde vekterne vært nødt til å legge mannen i jern. Han skal ha slått til tre personer.

  • Økning i antall ambulanseturer

    De siste 10 årene har antall utrykninger og syketurer for ambulansetjenesten i Østfold økt med 70 prosent, skriver Smaalenenes Avis. Blant årsakene skal være lavere terskel for bruk av ambulanse, økt innbyggertall, høyere aktivitetsnivå på fritiden og en økning i antall eldre.