NRK Meny
Normal

Staten fredet mens Statnett begravde

Mens Staten har fredet og utlyser tilskuddsmidler for bevaring av den truede arten strandtorn, har Statnett klart å begrave den ene av bare to forekomster i Østfold.

Reitun Braathen - floravokter, Norsk botanisk forening

Floravokter Reitun Braathen Norsk botanisk forening.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Even Woldstad Hanssen

Even Woldstad Hanssen i Samarbeidsrådet for biologisk mangfold, SABIMA.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Reidun Braathen er sjokkert, hun er floravokter for Norsk Botanisk forening.

Fra 18 til 1 eksemplar

Nylig fikk hun seg et sjokk da hun skulle se til den truede plantearten, for hele forekomsten var begravd under en haug med stein.

– Det er to eksemplarer av denne arten som jeg ser etter her i Østfold. Her er den ene - den er altså begravd av Statnett. Jeg fatter ikke at det er mulig, sier Braathen.

Det er ved Årefjorden i Rygge Statnett bygger en muffestasjon for en ny strømkabel. I forbindelse med anleggsarbeidet har en forekomst av strandtorn blitt ødelagt.

Atten forekomster av denne arten har vært kjent i Østfold. Nå er det bare en igjen.

– Vi har laget en nasjonal handlingsplan for nettopp å ta vare på denne arten. Myndighetene skal også bidra med en masse penger for å bevare den. Også klarer man altså å ødelegge denne lokaliteten på denne måten.

– Det synes vi er veldig trist og helt uforståelig, sier Even Woldstad Hanssen, som er kartleggingskoordinator i organisasjonen SABIMA (Samarbeidsrådet for biologisk mangfold)

Statnett legger seg flat

Video Strandtorn

Statnett begravde truet plante

Statnett sier at de ikke har visst om forekomsten, og at hverken databasene de er pålagt å sjekke eller høringsuttalelsene de har fått inn har gitt noen indikasjoner på at det har vært en strandtornlokalitet på stedet.

Direktør for prosjektutvikling og konsesjon i Statnett, Elisabeth Vike Vardheim, legger seg flat.

– Vi må bare være den første til å beklage at dette har skjedd. Vi har rett og slett ikke visst om denne forekomsten. Hvis det er noe vi kan gjøre noe for å berge det tapte nå, så skal vi selvsagt gjøre det, sier Vardheim.

Nå skal steinhaugen graves opp i håp om å finne frø fra planten som så skal såes på den samme stranda slik at forekomsten likevel kan bli reddet.

Statnetts graving over truet art

Her er stridens kjerne - dungen hvor Statnett har begravd nest siste eksemplar i Østfold av den truede Strandtorn.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Inne på topp 10 liste

    I går rundet Harald Zwarts film "Den 12. mann" 500 000 besøkende på kino, og er med dette inne på topp 10 over mest sette norske kinofilmer i nyere tid.

    Den 12. mann
    Foto: Nordisk Film / Zwart Arbeid
  • Advarer mot lave ledninger

    Hafslund Nett advarer mot lavthengende strømledninger i skog og mark. Strømførende ledninger henger mange steder svært lavt på grunn av is som tynger dem ned. Det kan være livsfarlig å komme i berøring med disse ledningene.