NRK Meny
Normal

Innvandrerkvinner står i kø for svømmekurs

I flere år har Frivilligsentralen arrangert svømmekurs for innvandrerkvinner. Flere måneder før neste kurs står 66 kvinner på venteliste i Fredrikstad.

Til helga arrangeres gratis svømmekurs for tenåringer i Fredrikstad etter drukningsulykka på lørdag. I flere år har Frivilligsentralen arrangert slike kurs for innvandrerkvinner. Og flere måneder før neste svømmekurs starter står 66 innvandrerkvinner på venteliste i Fredrikstad.

Hele 66 kvinner står på venteliste for svømmekurs i Fredrikstad.

Mange klarer så vidt å vente på sommeren for å få muligheten til å kaste seg i vannet på de mange strendene, eller svømmebassengene, her i fylket.

For andre er dét en helt utenkelig ting å gjøre.

Arlinda Goruzhdaj

Arlinda Goruzhdaj tør ikke å hoppe i vannet før hun har vært gjennom et kurs og lært seg å svømme ordentlig.

Foto: Christian Nygaard-Monsen/NRK

– Jeg kunne ikke tenkt meg å hoppe i vannet, det er for skummelt. Jeg har ikke troen på at jeg skal klare det, så det er veldig viktig å lære seg å svømme. Jeg har ikke hatt den muligheten i mitt hjemland, for jeg har nesten aldri hatt noe vann i nærheten, sier Arlinda Goruzhdaj.

Hun er en av flere titalls kvinner som hittil har søkt om plass på høstens svømmekurs ved frivilligsentralen i Fredrikstad.

Der opplever de stadig større pågang.

– Mange av dem vil lære seg å svømme for sin egen del. Det er også mange av disse kvinnene som har små barn, som de ønsker å kunne ta vare på når de er ute ved vannet. De ønsker også å lære barna sine å svømme, sier daglig leder Inger Marie Solgård ved Fredrikstad sentrum Frivilligsentral.

– Ikke bare for deres egen skyld

Vanligvis har frivilligsentralen råd til å holde ett kurs i halvåret. Gjensidigestiftelsen sponser dem nå med åtte nye kurs for å gjøre innvandrerkvinner svømmedyktige.

Inger Marie Solgård

Daglig leder Inger Marie Solgård ved Fredrikstad sentrum frivilligsentral.

Foto: Christian Nygaard-Monsen/NRK

– Det er 66 personer som ønsker å være med på svømmekurs fra høsten av, sier Solgård.

– Jeg har fire barn. Hvis de synes det er gøy å bade, så har jeg lyst til å være der for dem. For meg som mor betyr det mye å kunne bade, følger Goruzhdaj opp.

Helgas tragiske drukningsulykke i Fredrikstad, der en 15 år gammel gutt døde – har gått inn på mange. Arlinda er ikke i tvil om at enda flere innvandrerkvinner vil søke om plass på svømmekurs.

– Jeg tror at 90 prosent av dem ikke kan svømme, og det bør det gjøres noe med. Det er ikke bare for deres egen skyld, men også for at de skal kunne redde andre.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Utøvet vold mot samboeren

    Politiet i Sarpsborg har pågrepet en mann i 60-årene, skriver de på Twitter. Mannen skal være beruset og ha utøvet vold mot samboeren sin. Hun har blitt påført mindre skader.

  • Fem menn bortvist fra strand i Moss

    Politiet har valgt å bortvise fem menn fra Sjøbadet i Moss og sentrum etter at de skal ha oppført seg upassende overfor andre personer på stedet.