NRK Meny
Normal

Tollerne tar få fyrverkerismuglere

Svenske fyrverkeriselgere melder om godt nyttårssalg til nordmenn, men svært få kunder har blitt stoppet på grensa av tollerne.

Wenche Fredriksen

Wenche Fredriksen, kontorsjef ved Grensekontrollen i Tollvesenet på Svinesund

Foto: Heidi Gomnæs/NRK

– Vi har gjort en 10-12 beslag så langt og det er en nedgang fra tidligere år. Det er ikke mye i det hele tatt, sier tollregionens kontorsjef Wenche Fredriksen.

Fredriksen sier at det er færre som har blitt tatt på Svinesund etter svenskehandel av nyttårsraketter enn tidligere år.

Samtidig forteller svenske forhandlere om en oppgang i salget på over 20 prosent - for det meste til nordmenn.

– Vi selger fyrverkeri nesten utelukkende til nordmenn og så langt i i år har vi økt salget med 22 prosent. Og det er før vi har det største salget i romjulen, sier Benjamin Muareni, salgssjef hos EuroCash i Strømstad til NRK.no.

Dyr avslutning på året

I år har det vist seg å være lite risikabelt.

– Vi vet at vi ikke klarer å stanse alle biler. Her snakker vi om vanlige reisende, som handler til eget bruk. Det er helt sikkert en del som får dette med seg over grensa, sier Fredriksen.

Prioriterer tollvesenet smugling av fyrverkeri?

– Nå mellom jul og nyttår, når vi vet at det er tid for raketter, så er dette absolutt noe vi har fokus på. Det er på grunn av at det er ulovlig å innføre disse varene.

Og at det er ulovlig har i alle fall 12 nordmenn på vei over Svinesund fått føle på kroppen. For dem ble det en kostbar avslutning på året

– Jeg vet at noen av dem har betalt 3-4000 kroner for disse rakettene. De mistet fyrverkeriet og blir politianmeldt, sier Fredriksen.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Trafikkuhell i Halden

    Det har vært et trafikkuhell i Rødsveien i Halden. Politiet melder om trafikale problemer på stedet.