NRK Meny
Normal

- Lavstatus å jobbe med små barn

Færre vil utdanne seg til å passe på de minste barna. Barnehagesjef i Fredrikstad, Gunn Glad, mener lønningene må opp.

Barnehage

Barnehagene trenger flere til å passe de yngste, men få søker seg til førskoleutdanningen.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

I fjor sank antall søkere til førskoleutdanningen med 15 prosent.

Nå viser ferske tall fra Samordna opptak at trenden på ingen måte er i ferd med å snu. Over hele landet opplever høgskolene lavere søkerbunker til utdanningen som skal ivareta de minste.

LES: Vil kopiere lærersuksess til førskolelærerne

– Må ha høyere lønn

Barnehagesjef i Fredrikstad kommune, Gunn Glad, er lite lystig over de ferske tallene. Hun medgir samtidig at førskoleyrket i en årrekke har slitt med å være et lavstatus-yrke hvor kvinneandelen dominerer.

Hun er ikke i tvil om hva som må til.

– Høyere lønn, svarer hun kontant. Glad mener det er på høy tid at lønningene til førskolelærerne kommer opp på samme nivå som lærerne i grunnskolen har.

– Vi har i alle år sett at lønningene øker i takt med barnets alder. Jeg synes noe av det viktigste arbeidet gjøres i barnehagen. Der legges et godt grunnlag for veien videre. Med førskolelærere som kan veileide både barn og foreldre, kan vi også forebygge, forklarer hun.

Lengre utdannelse

Glad legger heller ikke skjul på at yrket sliter med å ha lav status, selv om hun synes de har kommet et stykke på vei de siste ti årene.

– Men vi har fortsatt en lang vei å gå.

Glad håper at førskoleutdanningen på sikt kan bli fireårig og dermed ha et like langt utdanningsløp som lærere i grunnskolen har.

LES OGSÅ:

Klar over situasjonen

Elin Nesje Vestli, rektor ved Høgskolen i Østfold, sier at både skolen og Kunnskapsdepartementet er klar over situasjonen.

Hun er enig i at yrket ikke har den statusen eller anseelsen de skulle ønske den hadde.

– Et viktig grep vi kan gjøre er å legge til rette for master-studier. Vi vet fra tidligere at master-studier bidrar til å heve statusen. Men dette er ikke noe vi kan få til alene, og må bli noe vi kan se på sammen med Høgskolene i Vestfold og Buskerud, sier hun.

Det kan også bli aktuelt å utvide utdannelsen til å bli fireårig, men at det ligger frem i tid.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Person påkjørt av toget

    Pollitiet bekrefter at en person er påkjørt av toget mellom Knapstad og Spydeberg på østre linje. Strekningen er nå stengt for togtrafikk. De øvrige passasjerene skal fraktes til Knapstad stasjon, sier en passasjer til Smaalenenes Avis. Nødetatene skal undersøke forholdene, opplyser politiet.

  • Togstrekning stengt på østre linje

    Strekningen mellom Tomter og Spydeberg på østre linje er stengt for trafikk. Det melder politiet. Politiet fikk melding klokka 11.14 at en person skal være påkjørt av toget. Nødetatene er på vei.