NRK Meny
Normal

Slo brudd på nesen på sin egen mor

En kvinne i 80-årene ble utsatt for vold og drapstrusler fra sin egen sønn i hjemmet sitt i Halden i mai. Mannen slo moren i ansiktet så hun brakk nesen.

Da saken var oppe for tingretten i Halden i forrige uke foreslo politiadvokaten fengsel i sju måneder for mannen. Det synes Halden tingrett var for lite, dommen lyder på fengsel i åtte måneder.

Sønnen har vært rusmisbruker i en årrekke. Han har tidligere hatt besøksforbud overfor foreldrene.

Bodde hos moren noen dager

I våres oppsøkte han sin mor. Forut for dette hadde hun ikke sett ham på et par måneder. Kvinnen var skeptisk til å slippe sønnen inn, men han oppførte seg pent og hun slapp ham inn. Det endte med at han ble boende noen dager.

De første dagene gikk alt bra og kvinnen forklarte at de hadde det hyggelig. Etter middag en dag dekket kvinnen på til kaffe i stuen.

Ba moren om penger

Da sa mannen at han ville ha penger av kvinnen. Hun avviste ønsket,. Hun kunne ikke gi ham en slik sum uten at også de andre søsknene skulle få tilsvarende. Det hadde hun rett og slett ikke penger til.

Både mor og sønn beskrev i retten som dette var som å slå på en bryter hos sønnen. Uten annen foranledning enn samtalen om penger slo han sin mor flere ganger i ansiktet. Tingretten konstaterer at ut fra de skadene moren pådro seg har han åpenbart slått henne hardt flere ganger med knyttet hånd.

Han truet også moren på livet. Da hun sa at hun ville ringe et annet av sine barn, truet han med å drepe denne også.

Funnet av hjemmehjelpen

Kvinnen fikk låst seg inn på et baderom. der ble hun til det kom en hjemmehjelp, et par tre timer senere. Hjemmehjelpen fant kvinnen blodig og forslått og ringte til politiet. Kvinnen forklarte i retten at hun ble svært skremt.

Aktor i saken, politiadvokat Heidi Hansen, la ned påstand om fengsel i sju måneder for mannen. Halden tingrett konstaterer at det handler om uprovosert vold mot en forsvarsløs person i vedkommendes hjem.

Tingretten har tatt et visst hensyn til at mannen har erkjent de faktiske forhold når det gjelder voldsbruken. Likevel har retten kommet til at påtalemyndighetens forslag til straff er vold mildt. Retten har fastsatt dommen til fengsel i åtte måneder.

I tillegg har sønnen fått forbud mot å ta kontakt med sin mor i en periode på to år fra dommen er rettskraftig.

Halden tingrett

Halden tingrett synes påtalemyndighetens forslag til straff ikke var strengt nok.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Må registrere brønner

    Innen 1. juli 2018 skal alle vannforsyningssystem være registrert hos Mattilsynet. Dette gjelder også de som er små, for eksempel en brønn som forsyner to hus med drikkevann. Formålet er at informasjonen skal være lett tilgjengelig for kommunene når de legger planer for arealene rundt brønnområdet, skriver Aremark kommune på sine hjemmesider. Du må selv registrere brønnen på mattilsynet.no.

  • Kritisk til Peterson-flytting

    Høyre-politiker i Sarpsborg Marit Kildedal er kritisk til egen kommune for at det ikke har vært noen tilgjengelig tomt for Peterson Packaging i Sarpsborg. Bedriften har kjøpt tomt og planlegger flytting til Halden. – Sarpsborg kommune er for bakpå, middelmådige og for lite effektive. Det ser vi resultatet av i denne saken, sier hun til Sarpsborg Arbeiderblad.