NRK Meny
Normal

Sarpsborgfirma får juling på børsen

Eiendomsselskapet har falt med over 90 prosent i år.

Oslo Børs

Faktor Eiendom har stupt på børsen et siste året. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Det største børsnoterte eiendomsutviklingsselskapet i Østfold har stupt på børsen det siste året.

Mange sarpinger kjøpte aksjer i Faktor da de økte aksjekapitalen like i fokant av børsnoteringen

- Ikke noe hyggelig situasjon

Siden nyttår har aksjeverdien i Faktor Eiendom stupt med drøye 90 prosent, og de siste dagene har aksjene ligget på bunnivå.

- At aksjekursen har gått ned så mye, er naturligvis ikke hyggelig. Men jeg tror aksjenivået har nådd et historisk lavmål.

Det sier Carsten Lier som er kommunikasjonsdirektør i selskapet. Han mener at eiendomsbransjen har fått spesielt mye juling på børsen.

- Egenkapitalen i Faktor er på en milliard kroner. Børsverdien utgjør rundt ti prosent av det, og det er klart det er betenkelig.

- Ikke flere oppsigelser

Byggeprosjekt Planbo

Dette er et av Planbos planlagte boligprosjekter i Fredrikstad. Planbo er et av datterselskapene til Faktor Eiendom ASA.

Foto: Grafikk: Planbo Bolig AS

Gründerne av selskapet lånte tidligere i høst 50 millioner kroner til Faktor Eiendom, slik at de fikk refinansiert en avtale med Dnb nor.

Selskapet har vært nødt til å kutte med 22 årsverk i høst. Lier at det ikke er snakk om flere oppsigelser foreløpig.

- Vi har allerede gjor de nødvendige kuttene i de områdene som har vært mest problematiske i 2008.

Faktor Eiendom er i ferd med å bygge en fabrikk i Rakkestad. Fabrikken skal produsere moduler i stål til ulike typer bygg, som for eksempel bolig, fritidsbolig og hoteller.

Utbyggingen kommer til å koste 250 millioner kroner. Både selskapet og investorene tror fabrikken kommer til å være med på å snu den negative utviklingen på børsen.

- Jeg tror fabrikken blir et positivt bidrag til utviklingen. Vi venter på at normalsituasjonen skal komme tilbake igjen, og har ikke kalde føtter, sier Jan-Erik Rørvik i Welle-Gruppen.

De er en av de største eierne av aksjer i Faktor. Rørvik peker på at Faktor Eiendom har flere ben å stå på, og har spesielt stor tro på selskapets satsing innen reiseliv og hoteller.

- Det er først når man selger aksjene at man får et tap, og vi har råd til å vente på at markedet snur, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: