NRK Meny
Normal

Sabotasje atter en gang langs Glommastien

Hele fire ganger på kort tid har noen klippet opp gjerdet til Karine Domberg. Nå vurderer hun å slutte med dyr på beite.

Karine Domberg

Karine Domberg er fortvilet over at noen driver og klipper opp gjerdene hennes. Hun tror det bare er et tidsspørsmål før dyrene kommer seg løs.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

Beitet ligger på Sundløkka langs Glommastien i Fredrikstad kommune hvor det ferdes både turgåere, joggere og syklister. NRK lagde tidligere i sommer en reportasje om gjerdet som ikke får stå i fred. Og nå har noen altså klippet opp gjerdet på nytt.

Karine Domberg

Karine Domberg passer 11 hester i sommer.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

– Søndag for en uke siden var det noen som atter en gang hadde vært på ferde og klippet hull i gjerdet til hestene og sauene. Jeg fikk tettet igjen ganske kjapt, men på fredag skjedde det igjen, forteller hun og sukker.

Er redd dyrene skal løpe ut

Oppklippet gjerde

Her har Domberg hengt opp en vest på gjerdet hvor noen var på ferde fredag. Hun er lei av at noen stadig ødelegger for henne.

Foto: Karine Domberg

Dyreelskeren frykter for dyrene.

– Jeg er så redd for at de 11 hestene og 19 sauene skal bli sluppet løs. Dette er dyr som jeg passer på for andre som er på ferie, og da er det ikke kjekt å måtte gå rundt å være bekymret hele tiden. Har en hest først fått panikk, bryr den seg lite om hindringer. Den kan rett og slett være farlig for folk eller biler den møter på, sier hun.

Hun har vært i kontakt med politiet, men har foreløpig ikke anmeldt saken.

– Jeg ringte politiet i helga, men de sa det ikke blir så mye etterforskning. Da tenkte jeg at jeg kan like gjerne vente og se om det skjer flere ganger før dyra skal tilbake til eierne sine, sier hun.

Ikke nok med at det har skjedd fire ganger i år, det skjedde også i fjor.

– I fjor skjedde det tre ganger. Før det har det vært ett og annet år, men det har ikke vært så gale som nå, sier hun.

Karine Domberg har fått klippet over gjerdet sitt en rekke ganger.

NRK besøkte tidligere i sommer den fortvilte dyrepasseren. Nå har det igjen vært folk der og klippet hull i gjerdet.

Tror det skjer på natta

Domberg har ingen anelse om hvem som kan stå bak klippingen.

– Jeg mistenker at det er folk som synes dette er morsomt. De gjør det rett og slett for å ødelegge. Kanskje de får en slags tilfredsstillelse av noe slag ved å gjøre det, undrer hun.

Hun tror ikke det er vanlige turgåere.

– Det trengs verktøy for å klippe over. Folk går ikke med slikt på tur. Jeg snakker ofte med hundeeiere som går tur forbi her jevnlig, men de har ikke sett noe. Så jeg tror det skjer på natta, sier hun.

Domberg ser ofte spor etter folk som var har vært inne på det inngjerdede området.

– Jeg har funnet ting som bokser med makrell i tomat, majonesposjonspakker og slike ting. Det er tydelig at folk er inne der. Noen steder er også gjerdet bendet på grunn av at folk har gått over. Så de kommer seg inn uten å klippe over gjerdet, sier hun.

Vurderer å la det gro igjen

Gårdseieren sier det blir for dyrt å sette opp viltkamera og tror det uansett bare hadde blitt stjålet. Hun har hengt opp lapper langs gjerdet med telefonnummer som folk kan ringe om de ser noe mistenkelig.

Nå skal hun bruke vinteren på å tenke ut hva hun skal gjøre.

– Jeg vurderer å slutte med å ha beite der og la hele kulturlandskapet gro igjen. Det er veldig trist for det har vært kulturlandskap der i flere generasjoner. Der finnes veldig mange ulike arter som trives godt i området. Blant annet rev, rådyr, ulike fugler og insekter. Dette vil forsvinne om jeg lar det gro igjen. Men jeg kan ikke risikere at 11 hester blir sluppet løs, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mistet lappen på stedet

    Tre personer ble fratatt førerkortet da politiet holdt fartskontroll på Vetatoppen i Fredrikstad i natt. I tillegg ble det skrevet ut ti forenklede forelegg. Høyeste hastighet ble målt til 153 km/t i 80-sonen.

  • Frakjørt av to tog

    Rullestolbruker Glenn Tore Clausen ble frakjørt av to tog i Fredrikstad onsdag kveld, skriver Fredriksstad Blad. Først fordi rullestolrampen sto på feil spor. Ved neste avgang passet ikke rampen med togsettet. – Vi fikk for sent beskjed, sier strekningsleder Terje Andersen i NSB