NRK Meny
Normal

Rovdyrene skal kartlegges

Både gaupe og ulv i Østfold skal nå kartlegges.

Gaupespor i nysnø
Foto: Kristian Steen

Det er seks år siden sist sporingsforholdene var så gode som de er nettopp nå.

Gode sporingsforhold

Mangel på snø har så langt gjort sporingsarbeidet vanskelig, men nå er det snø over hele fylket og perfekte forhold.

- Sporingen til helgen blir svært viktig. Det kan gå flere år til neste gang sjansen byr seg, sier viltforvalter hos Fylkesmannen Åsmund Fjellbakk.

Forvaltningsoppdraget fra nasjonale myndigheter går ut på at Østfold, Akershus og Oslo skal ha seks gaupefamiler tilsammen.

Kommuner stiller med jaktlag

Turgåere oppfordres til å melde fra når de ser spor, men en organisert spor-registrering over store områder samtidig er det som gir best bilde av viltbestanden.

Derfor sendes også jaktlag i alle kommuner nå ut i terrenget på leting etter spor.

Denne sporingen legger blant annet grunnlaget for jaktkvoten av gaupe neste år.

Leder for villtnemda i Halden, Øystein Jensen, skal lede sporingsgruppa der.

- Jeg har stor tro på at sporingen til helgen gir resultater, sier Jensen. Under gaupejakta i forrige uke klarte vi å spore flere gauper på Idde-siden. Dette blir spennende, sier Jensen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sparta henter svenske

    Den svenske ishockeyspilleren Ludwig Karlsson (26) er klar for spill i Sparta resten av sesongen, melder Sarpsborg Arbeiderblad. 26-åringen er blitt fristilt fra sin engelske klubb Milton Keynes Lightning. Karlsson er forward og har scoret to mål og stått bak 6 assist på 23 kamper denne sesongen.

  • Veien åpnet etter kjedekollisjon

    Politiet opplyser at riksvei 109 er åpnet etter en kjedekollisjon torsdag ettermiddag. Fire biler kjørte inn i hverandre og politiet mistenker at føreren av den bakerste bilen var påvirket av rusmidler. Føreren anmeldes.