NRK Meny
Normal

Refser Fiskeri- og kystdepartement

Tidligere havnesjef i Halden, Øyvind Johannessen, refser Kystdirektoratet og Fiskeri- og kystdepartementet for unnfallenhet overfor Halden kommune.

Øyvind Johannessen
Foto: Rainer Prang / NRK

Øyvind Johannessen tar i brevs form et kraftig oppgjør med Kystdirektoratet og Fiskeri- og kystdepartementet (FKD).

Til tross for høylydte rop om hjelp gjennom flere år i forbindelse med saker, der Johannessen har ment lokalpolitikerne i Halden vil rane havnekassen, mener han at departement og direktorat har vært for svake.

Halden havn
Foto: Rainer Prang / NRK

Ble umyndiggjort av politikerne

- Jeg har i min ensomhet følt savn og ikke minst handlinger fra et departement og direktorat som tidvis har vært fraværende og sterkt handlingslammet, sier Johannessen til nettavisen Kystnytt.

Han mener sannhet og redelighet fra kommunens side har vært en mangelvare, og at dette stilltiende er akseptert av Kystdirektoratet.

I en lang liste ramser han opp saker helt tilbake fra begynnelsen av 1990-årene, der han peker på vedtak politikerne i Halden har foretatt seg, som har gjort det vanskelig for havnekunder og ansatte.

- Underveis har vedlikeholdsarbeid eller bruk av havnevesenets kaier, vareskur og arealer blitt nektet utført og effektivt sabotert fra sentralt kommunalpolitisk hold, sier han til Kystnytt.

Advarer andre

- Hvordan Fiskeridepartement og Kystdirektorat rolig kan bli sittende å se at Halden kommune tilriver seg havnens midler, eiendommer og likvide midler, uten at dette blir stoppet fra sentralt hold, er ganske sensasjonelt, påpeker Øyvind Johannessen.

Han mener  Kystdirektoratet og Fiskeri- og kystdepartementet  har sviktet totalt, og advarer andre havner mot å komme i en lignende situasjon.

Vil svare Johannessen

-Vi har en intensjon om å svare Øyvind Johannessen på dette brevet, og tror det er fornuftig å ikke kommentere dette før så er gjort. Ei heller noen form for imøtegåelse, sier Roar Johansen på vegne av Kystdirektoratet på spørsmål fra KystNytt.

Han innrømmer at "Halden-saken" har lært Kystdirektoratet mye, som direktoratet tror kommer godt med i tilsynsarbeidet framover.

Roar Johansen ble tidligere i år konstituert som leder for Enhet for sjøtransport og havner, som er en ny enhet som skal styrke arbeidet mot blant annet havnene.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kan ha funnet farlig gods på strand

    Svensk kystvakt og redningstjeneste undersøker nå en pose som har drevet i land på Jutholmen vest for Koster. Ifølge Strømstad Tidning inneholder posen en ukjent, tyktflytende væske, og redningstjenesten mistenker at det kan være snakk om et skadelig stoff.

  • UP tok fire på Grålum

    Fire førere fikk forenklede forelegg i en UP-kontroll på Grålum i formiddag. Høyeste fart i 50-sonen var 61 km/t, opplyser Utrykningspolitiet.