NRK Meny
Normal

Politiet varsler hummer-kontroller

I dag starter årets hummerfiske, men bestanden er på et historisk lavt nivå.

Hummer

LEVER FARLIG: Lørdag starter hummerfiske-eventyret med en historisk lav bestand. Politiet varsler kontroller, slik at de strenge reglene blir fulgt.

Foto: Espen Bierud / Havforskningsinstituttet

I morges klokka åtte gikk startskuddet for årets hummerfiske. Fra 1. oktober er det tillatt å fange hummer fra Østfold til Sogn og Fjordane.

Men den lave bestanden gjør at det er innført strenge regler, og derfor varsler politiet og Statens naturoppsyn nå kontroller langs norgeskysten.

Felles minstemål er 25 centimeter, hummertegnene skal være merket og de skal ha en fluktåpning på minst seks centimeter.

Allerede på torsdag gjorde politiet og Skjærgårdstjenesten sin første fangst.

Vinden setter en demper

Daglig leder ved Fjordfisk på Hvaler, Kurt Allan Hansen tror at vinden de siste dagene vil føre til en rolig start på fisket her i fylket.

– De aller ivrigste som har båter og redskap er nok tidlig ute i dag. Men vinden skal avta, så etter hvert reiser nok flere ut og fisker for fullt, sier Hansen.

Historisk lavt

Havforskningsinstituttet har registreringer av hummerbestanden helt tilbake til 1920-tallet.

Det har vært mye svingninger, men nå er bestanden historisk lav.

– På 1950-tallet var det tre ganger så stor sannsynlighet for å få en hummer i teina enn det er nå, sier forsker ved instituttet Alf Ring Kleiven.

Hummerfisket på kyststrekningen fra svenskegrensen til og med Sogn og Fjordane varer fram til 30. november. For resten av landet er det tillatt fram til 31. desember

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kontroll på skogbrann

    Brannmannskapene som har jobbet i hele dag med å slokke skogbrannen i Trøgstad, har nå kontroll på brannen. – Brannårsak skal være lynnedslag, forteller brannsjef, Bjørn Stolt, til Smaalenenes Avis. Det vil foregå ettersokking på stedet de neste par dagene.

  • Dårligere for Borregaard

    Borregaardkonsernet leverte et dårligere resultat for andre kvartal i år, sammenlignet med i fjor, skriver Dagens Næringsliv. Resultatet endte på 159 millioner kroner før skatt, var 34 prosent lavere enn i andre kvartal i fjor. Resultatet er preget av prispress, tøff konkurranse og økte kostnader, opplyser selskapet.

    Borregaard fra lufta
    Foto: Sebastian Nordli/NRK