NRK Meny
Normal

Politiet varsler hummer-kontroller

I dag starter årets hummerfiske, men bestanden er på et historisk lavt nivå.

Hummer

LEVER FARLIG: Lørdag starter hummerfiske-eventyret med en historisk lav bestand. Politiet varsler kontroller, slik at de strenge reglene blir fulgt.

Foto: Espen Bierud / Havforskningsinstituttet

I morges klokka åtte gikk startskuddet for årets hummerfiske. Fra 1. oktober er det tillatt å fange hummer fra Østfold til Sogn og Fjordane.

Men den lave bestanden gjør at det er innført strenge regler, og derfor varsler politiet og Statens naturoppsyn nå kontroller langs norgeskysten.

Felles minstemål er 25 centimeter, hummertegnene skal være merket og de skal ha en fluktåpning på minst seks centimeter.

Allerede på torsdag gjorde politiet og Skjærgårdstjenesten sin første fangst.

Vinden setter en demper

Daglig leder ved Fjordfisk på Hvaler, Kurt Allan Hansen tror at vinden de siste dagene vil føre til en rolig start på fisket her i fylket.

– De aller ivrigste som har båter og redskap er nok tidlig ute i dag. Men vinden skal avta, så etter hvert reiser nok flere ut og fisker for fullt, sier Hansen.

Historisk lavt

Havforskningsinstituttet har registreringer av hummerbestanden helt tilbake til 1920-tallet.

Det har vært mye svingninger, men nå er bestanden historisk lav.

– På 1950-tallet var det tre ganger så stor sannsynlighet for å få en hummer i teina enn det er nå, sier forsker ved instituttet Alf Ring Kleiven.

Hummerfisket på kyststrekningen fra svenskegrensen til og med Sogn og Fjordane varer fram til 30. november. For resten av landet er det tillatt fram til 31. desember

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Nytt slagord for Fredrikstad

    Bystyret i Fredrikstad har i kveld vedtatt at det nye mottoet, eller visjonen for byen, er "Fredrikstad - den lille verdensbyen". Dette erstatter det gamle slagordet «Byen der det årnær sæ for alle – gjennom kunnskap, kultur og klima».

  • Kolliderte med flere

    En bilist i Moss fikk beslaglagt førerkortet etter først å ha kollidert med hengeren til en lastebil, deretter truffet et gjerde og to andre biler. Episoden skjedde ved Kransen i Moss. Det er ikke mistanke om høy fart, men manglende fokus, skriver politiet på Twitter.