Hopp til innhold

Skole snur etter linjekutt

Frederik II videregående skole i Fredrikstad gjør retrett og oppretter likevel en klasse for elever som er spesielt interessert i internasjonal politikk. Elevene som søkte på studiet, hadde ikke fått god informasjon om at linjen kunne bli droppet.

Frederik II videregående skole

Frederik II videregående i Fredrikstad lot elevene søke på en linje som senere ble droppet. Nå beklager rektor og vil lage en egen klasse for elevene.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

Det var Fredriksstad Blad som først omtalte saken mandag. Linjen skulle fokusere spesielt på internasjonal politikk, språk og kultur, og ble markedsført overfor 10.-klasseelever i løpet av fjoråret.

Det bekrefter Henriette Skauen, som har søkt på linjen.

– Det var rådgivere fra Frederik II ute på skolen og reklamerte veldig for fagene. Jeg ble glad for tilbudet, siden jeg er samfunnsinteressert og ville i en klasse med andre som har samme interesse, forteller Henriette.

Men, i juli kom brevet som fortalte noe helt annet. Tilbudet om en slik klasse er ikke lenger der. Det kom som helt uten forvarsel, sier hun.

Henriette Skauen

16-åringen Henriette Skauen kritiserer Fredrik II videregående skole for å droppe linjevalg uten at søkerne ble informert.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

– Jeg er veldig lei meg og forvirret. Jeg har fått villedende informasjon, og nå kommer det via rykter at den har blitt lagt ned. Når de holder på sånn, så føles det nesten som vi blir lurt, og at noen tukler med fremtida vår. Det er jo utdanningen vår, sier Henriette.

Skulle vært informert om

Rektor ved Frederik II videregående, Leif Rune Østli, beklager at elevene ikke har fått den informasjonen de skulle fått.

– Våre studieveiledere skulle ta forbehold om at dette linjefaget kunne bli droppet. Årsaken er at den planlagte reisingen for denne klassen blir for dyr, og at opplegget må gås gjennom på nytt. Nå beklager vi at denne informasjonen ikke har nådd fram, sier Østli.

Rektor bekrefter at det spesifikke studietilbudet ble droppet først mot slutten av forrige skoleår, lenge etter at søknadsfristen gikk ut 1. mars.

Flere elever bekrefter det Henriette sier, at det ikke ble gitt noe forbehold i informasjonen de fikk. Selv ville Henriette Skauen søkt seg til en annen skole, dersom hun hadde visst at akkurat dette valget ville falle bort.

Vi lage klasse likevel

Nå vil skolen gjøre et forsøk på å samle de elevene som har søkt på de internasjonale fagene.

– Vi ser nå på hvor mange det er som har søkt på dette, og vil samle disse i en klasse. De vil også bli tilbudt de opprinnelige fagene de har forventet i år to, sier rektor Østli.

Det er Henriette glad for.

– Jeg har forståelse for at det ikke er penger til reiser, men det var heller ikke grunnen til at jeg søkte. Det var på grunn av fagene. Når vi er en klasse med elever som har de samme interessene, så skaper det et godt læringsmiljø. Hvis det er mulig så er jeg fornøyd, sier hun.