NRK Meny
Normal

Ny rettssak om drapsforsøk

En 73-årig sarping som ble dømt for drapsforsøk for et år siden får saken sin prøvd for lagmannsretten denne uken.

Advokat Thorer Ytterbøl

Høyesterettsadvokat Thorer Ytterbøl er forsvarer for den tiltalte 73-åringen.

Foto: Pål Andersen / NRK

I desember 2012 ble mannen dømt til fengsel i fire år, etter at Sarpsborg tingrett fant ham skyldig i å ha forsøkt å drepe en innehaver av et treningsstudio i Sarpsborg. Episoden 73-åringen er dømt for fant sted våren 2011.

Utestengt fra treningssenter

73-åringen hadde trent ved treningssenteret i flere år, men ble etter hvert utestengt. Det skjedde i 2010, etter at innehaveren oppdaget at mannen hadde prøvd å ta med seg verktøy fra senteret.

Innehaveren mente å ha knepet 73-åringen på fersk gjerning i tyveriforsøk, mannen hevdet at hadde avtale om å låne verktøyet og følte seg urettmessig beskyldt for tyveri. Senteret skal i tillegg ha mottatt flere klager på mannen fra andre brukere.

Flere ganger høsten 2010 gjorde mannen forsøk på å snakke med innehaveren av treningssenteret, men denne var ikke videre interessert i å diskutere saken.

Kristian Nicolaisen

Statsadvokat Kristian Nicolaisen møter som aktor i saken.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

I mars 2011 bestemte mannen seg på nytt for å ta opp saken med innehaveren av senteret. Han parkerte utenfor og ringte inn til innehaveren for få ham til å ta imot et brev. Denne lot seg overtale til å komme ut og prate med ham.

Brukte kniv for «å nøde»

Innehaveren satt seg inn på passasjersetet i bilen. Han fikk overlevert en konvolutt, men den falt på gulvet i bilen. Han bøyde seg for å ta opp konvolutten, og i det han bøyde seg tok 73-åringen fram en morakniv som han holdt mot nakken på innehaveren.

I Sarpsborg tingrett forklarte 73-åringen at dette var for «å nøde» mannen om å trekke tilbake beskyldningen om tyveri.

Sarpsborg tingrett

73-åringen ble dømt til fengsel i fire år da saken var oppe i tingretten i Sarpsborg.

Foto: Rainer Prang / NRK

Mannen ble stukket i nakken med kniven. Flertallet i Sarpsborg tingrett mente at 73-åringen hadde stukket mannen med forsett, men den ene meddommeren mente at det var en mulighet for at 73-åringen bare hadde ment å true med kniven og at stikket kunne ha vært et uhell.

Kniven traff skallebenet, og skadeomfanget ble begrenset. Det ble et basketak om kniven, og innehaveren ble påført kuttskader i ansiktet og i hånden.

– Livsfarlig

Fagdommeren og den ene meddommeren i Sarpsborg tingrett var ikke i tvil om at 73-åringen hadde gjort et forsøk på å drepe mannen ved å stikke ham med kniv. De mente også at det var stort sannsynlighet for at mannen kunne dø av skadene dersom stikket hadde truffet annerledes.

Dommen fra Sarpsborg tingrett lyder på fengsel i fire år, med fradrag for da 110 dager i varetekt. I tillegg ble 73-åringen dømt til å betale 17.424 kroner i erstatning og 100.000 kroner i oppreisning til fornærmede i saken.

73-åringen anket dommen far Sarpsborg tingrett og ankesaken er berammen for Borgarting lagmannsrett denne uken. Saken skal starte tirsdag, og det er satt av tre dager til behandling av saken, og retten settes i Sarpsborg tingretts lokaler.

Statsadvokat Kristian Nicolaisen møter som aktor i saken i lagmannsretten, slik som da saken var oppe for tingretten. Høyesterettsadvokat Thorer Ytterbøl er tiltaltes forsvarer.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fengsel for ulovlig gevær


    En mann i slutten av 50-årene er dømt til fengsel i 16 dager, etter at politiet fant et salonggevær med avsaget løp hjemme hos mannen i fjor sommer. Politiet rykket ut til boligen i Fredrikstad, etter melding om at det ble truet med kniv der. Mannen erkjente ikke straffskyld da saken var var oppe for tingretten. Retten kom likevel fram til at mannen oppbevarte våpen uten tillatelse.