NRK Meny
Normal

Nå skal vedkundene få vite hva de betaler for

En ny merkeordning skal sikre at de som kjøper ved skal få vite hva de betaler for energien. Det gjør det lettere å sammenligne prisen på ved med prisen på strøm og annen fyring.

Mobiltelefonen regner ut energiprisen på ved

470 kilo ved med 18 prosent fuktighet for 1200 kroner. Mobiltelefonen regner ut at det gir 1553 kWh energi til 77 øre pr. kWh.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

– Fordelen er at det blir rettferdig og greit for kunden. Ingen blir lurt, sier Einar Kristen Aas, som driver Jeløy Ved i Moss.

Fra i høst vil flere vedprodusenter merke veden mer presist, slik at det blir lettere for deg å vite hva du faktisk kjøper.

Lettere å sammenligne pris

Simen Gjølsjø

Seniorrådgiver Simen Gjølsjø i Norsk institutt for skog og landskap.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

– Noe av hovedformålet med dette er at det skal bli lett å se at veden er konkurransedyktig med strøm og olje og eventuelt andre energikilder også, når vi kan få oppgitt dette i øre pr. kilowattime, sier seniorrådgiver Simen Gjølsjø i Norsk institutt for skog og landskap.

For å finne energiprisen for ved, må man måle fuktigheten i veden og veie den.

– Vi kan måle fukten på veden, den skal være under 20 prosent, sier Aas.

Mobiltelefonen regner ut

Han veier opp en sekk på 470 kilo ved, og veden har en fuktighet på 18 prosent. Ved å legge denne informasjonen samt prisen på veden inn i mobiltelefonen sin, beregner Aas at kunden totalt får 1553 kilowattimer, og at prisen pr. kilowattime bli 77 øre.

Simen Gjølsjø har vært med å utforme merkeordningen, og han mener det er flere grunner til at pris pr. kilowatt er et bedre målesystem enn liter:

– 40-liters sekk, for eksempel, den inneholder ikke 40 liter med ved, men kanskje 25 liter med ved. Det er mye luft rundt veden som tar plass.

Foreløpig er denne metoden for å sammenligne pris på ved med andre energikilder lite kjent, men det tror Gjølsjø vil snu:

– Jeg håper og tror at det vil bli ganske godt kjent da i markedet i løpet av et par tre år, sier han.

Einar Kristen Aas

Einar Kristen Aas driver Jeløy ved.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rittet stoppet på grunn av seilbåt

    Hele sykkelrittet Ladies Tour of Norway ble stoppet av bruåpning i Fredrikstad. Et brudd med fire syklister lå 21 sekunder foran hovedfeltet da brua ble stengt for å slippe igjennom en seilbåt. – De skal ha fått beskjed om dette, sånn jeg forstår det er det utenfor vårt ansvarsområde så lenge vi har gitt beskjed, sier teknisk rittleder Sondre Sørtveit til HA.

  • Klager på nei til felling av ulv

    Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

    Ulv tok sau i Halden
    Foto: Lotte Olsen/NRK