NRK Meny
Normal

Tyvene GPS-merker båthavnen din

Utenlandske tyver bruker nye metoder for å stjele fra norske båteiere.

Mer kameraovervåking i båthavner

ATTRAKTIVE: Båthavner i Norge har i lange tider blitt overvåket. Nå ser politiet og forsikringsselskapene at havnene plottes inn på GPS for utenlandske bander.

Foto: Eirik Damsgaard

Godt planlagte og organiserte raid langs kysten gjorde at svimlende verdier forsvant i fjor. Totalt forsvant båter og motorer for 73 millioner kroner. Nå bekrefter forsikringsbransjen og politiet til NRK at tyvene peiler ut attraktive båthavner elektronisk.

– Vi har grunn for å tro at marinaer blir GPS-plottet. Tyvene samler opp motorene i øde skogsområder, og varevogner eller trailere frakter partiene ut av landet, sier informasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

– Godt planlagt

Ferske tall viser at det ble foretatt 1700 tyverier av og fra båt i fjor, noe som fort utgjør store verdier. En 100 hk motor koster cirka 100.000 kroner.

Nå viser det seg at tyvene gjør mer enn å overvåke norske båthavner. De lagrer også informasjonen elektronisk slik at den lettere kan gjenbrukes.

Rysstad sier de ser at kriminaliteten er i utvikling og at tyvene plukker seg ut attraktive områder.

Bjarne Rysstad

GODT PLANLAGT: Bjarne Rysstad i Gjensidige sier til NRK at stadig flere båttyverier fremstår som godt planlagt.

Foto: Gjensidige

– Det går som en rød tråd gjennom kriminalitet både fra båt og bolig. De utenlandske bandene peiler seg inn via GPS og opererer svært effektivt, sier han til NRK.

Tirsdag skrev NRK om at utenlandske bander trolig er på vei mot Norge og at politiet frykter tyveriraid mot båtopplag langs kysten. Det er svensk politi som har tipset om dette.

– Vi tror at mange av tyveriene er godt planlagte aktiviteter og at de utenlandske bandene skaffer seg detaljkunnskap som lagres elektronisk, fremholder Rysstad.

– Beslaglegger GPS-er med informasjon

GPS-merking av norske marinaer og båtopplag er også kjent blant politiet.

Politiinspektør Tom Erik Guttulsrød ved Felles kriminalenhet i Østfold politidistrikt sier til NRKa at flere av GPS-ene som er beslaglagt viser hvor tyvene har planer om å slå til.

Tom Erik Guttulsrød

BESLAGLEGGER: Tom Erik Guttulsrød ved Østfoldpolitet bekrefter flere funn av

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Vi beslaglegger GPS-er med informasjon. Der ser vi at spesielle områder er plottet inn elektronisk, sier han til NRK.

Det er ikke bare i båthavner dette skjer. Også ved innbrudd i boliger er dette et utbredt problem, understreker politiet.

– Hva kan politiet gjøre?

– Det er ikke så mye vi kan gjøre, annet enn å advare, sier Guttulsrød.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: