NRK Meny
Normal

Lar skoleelever prøve seg som finansminister

I forbindelse med fremleggingen av statsbudsjettet har Siv Jensen og Finansdepartementet lansert et nettspill for å få ungdom mer interesserte i norsk økonomisk politikk.

Om ca to uker offentliggjør finansminister Siv Jensen statsbudsjettet.
Nå vil hun få ungdom mer interessert i økonomi, med et nett-spill vil hun forsikre seg at ungdommene får en bedre forståelse av hva statsbudsjettet dreier seg om.

Siv Jensen besøkte Frederik II videregående skole i Fredrikstad tirsdag for å vise frem det nye nettspillet. Reporter: Martin Tangen Schmidt. Foto/redigering: Christian Nygaard-Monsen.

– Dette handler om å få ungdom mer interesserte i norsk økonomi og norsk politikk. Da må vi prøve å utvikle verktøy som kan være til hjelp i undervisningssammenheng, og det håper jeg at vi har klart å gjøre, sier finansminister Siv Jensen til NRK.no.

Tirsdag besøkte hun Frederik II videregående skole i Fredrikstad, for å vise frem det interaktive nettspillet «Prøv deg som finansminister». Målet med spillet er å gi elever på videregående skole grunnkunnskaper om statsbudsjettet og samfunnsøkonomi.

Siv Jensen besøkte Frederik II

Finansministeren håper å få elever på videregående skole mer interesserte i norsk økonomisk politikk gjennom nettspillet.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

– Jeg har merket her i dag at de kan veldig mye, og er ganske interesserte og til stede. Samtidig tar jeg meg selv i å bruke vanskelige ord mang ganger og det er ikke nødvendig, for det går an å forklare ting på en enklere måte.

– Interessant

I nettspillet møter elvene finansministeren på hennes kontor. Her presenterer hun tolv oppgaver som elevene skal besvare. Jensen mener dette er en god måte å lære på for ungdommene.

– Nå står de på terskelen til videre utdanning og arbeidslivet, og til å være fremtidens ledere. Jeg mener det er en fordel at man da er godt skodd og kan mye om norsk økonomisk politikk og de vanskelige prioriteringene. Det er det vi skal prøve å gjøre tilgjengelige gjennom dette nettstedet, sier hun.

Rolf-Jonas Ringen Kristiansen

Elev Rolf-Jonas Ringen Kristiansen mener spillet kan vær en god måte å engasjere elevene på.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Også elevene selv mener de lærer mye, både gjennom spillet og ved å møte finansministeren personlig.

– Det er jo ganske interessant å fokusere mer på statsbudsjettet på skolen, for det gjelder jo alle, alle blir jo berørt av det, sier elev Rolf-Jonas Ringen Kristiansen til NRK.no.

– Så kanskje et kort spill som dette er en god måte å treffe ungdommen på.

Fasit om to uker

Hvor pengene fra den norske statskassa går får man svar på når statsbudsjettet legges frem om et par uker. Kanskje får ungdommene på Frederik II med seg mer enn hva de ville gjort ellers.

– Penger er jo litt interessant å ha da. Det er vel ikke så veldig interessant å følge med på det, men det er ikke verst å ha, sier Emma Hatlen.

Tirsdag fikk hun i alle fall muligheten til å lære mer gjennom Finansdepartementets quiz. Og finansministeren selv har også forsøkt seg på spørsmålene, uten de store problemene.

– For å være helt ærlig så ville det vært litt dumt hvis jeg ikke kunne svarene selv, sier Siv Jensen med et smil.

Prøv deg som finansminister

Slik ser nettspillet ut.

Foto: Skjermdump/Finansdepartementet

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Forsøkte smugle valper

    5 hundevalper av typen Mops ble i helgen forsøkt smuglet over grensen på Svinesund. Tollvesenet kom over valpene da en ungarskregistrert bil ble stoppet i en rutinekontroll. Dette var valper som skulle selges i Norge sier Wenche Fredriksen, kontorsjef i Tollregion Øst-Norge. Valpene ble levert til Mattilsynet.

  • Søker benådning for konedrap

    Norges eldste soningsfange har søkt om benådning. Mannen som er 83 år gammel ble for to år siden dømt til ubetinget fengsel i 13,5 år, etter å ha drept sin kone med gevær. Drapet skjedde i parets hjem i Sarpsborg, men mannen har hele tiden bedyret at det var et uhell. Mannens advokat Harald Otterstad, skriver i søknaden om benådning at den 83 år gamle mannens helsetilstand stadig forverres.

    Drap på Grålum i Sarpsborg
    Foto: Sebastian Nordli/NRK