NRK Meny
Normal

Mye regn gir fare for flom og skred

Nå bør folk følge med og se om ting er i endring. NVE varsler gult aktsomhetsnivå etter dager med mye regn.

Hobølelva

Hobølelva går utover sine bredder

Foto: Freddie Larsen

Ta en tur rundt huset, sjekk om sluket i gata er fritt for kvist og løv, se om ting er i endring. Det er noen av rådene som gis til innbygger i Østfold nå som regnet kommer i strie strømmer.

Vakthavende på jordskredvarslingen hos Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE, Monica Fund, forteller at det nå er gult varslingsnivå for jordskred på Østlandet.

– Vi har gult aktsomhetsnivå. For jordskredfaren sin del, så betyr det at vi regner med at det kan gå noen mindre utglidninger og jordskred. Selv om det også kan forekomme noen større hendelser på dette nivået.

Hobølelva går utover sine bredder

I Hobøl merket de allerede i går at elva var på god vei over sine bredder.

Teknisk sjef i Hobøl Bent Melleby, forteller at de fredag var ute på befaringsrunder og at kommunen nå følger kontinuerlig med på situasjonen.

Ved Riser bro har enkelte problemer med å komme over broa. Der må folk parkere på den ene siden og få hjelp til å komme over med traktor, forteller Melleby. Han påpeker at det ikke er en heldig situasjon hvis nødetatene skulle trenge å krysse broa.

Høy vannstand i Vansjø

Også vannstanden i Vansjø er høy på grunn av mye nedbør og stort tilsig i det siste. NVE skriver på sine nettsider at vannstanden på fredag var 25,83 moh. Nå forventer de at den vil øke ytterligere med 20 cm.

Det tappes med maksimum kapasitet for å begrense økningen i vannstand så mye som mulig.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: