NRK Meny
Normal

Mange deler på æren for kulturkommunen Moss

Moss er kåret til Østfolds kulturkommune 2015. Juryen berømmer kommunen for et sterkt engasjement for lokale arrangementer og godt samarbeid med frivillige.

Mossekonvensjonen feiring

Fra feiringen av jubileet for Mossekonvensjonen i fjor sommer.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

Med kåringen er Moss Østfolds representant i kåringen av årets kulturkommune i Norge.

Da juryen i regi av Norsk Kulturforum Østfold skulle kåre en vinner var det tre kommuner i fylket meldt sitt kandidatur. Det var foruten Moss Fredrikstad og Marker.

– Alle søknadene var godt gjennomarbeidet. Søknadene viser at kommunene er opptatt av og ivaretar den lokale kulturelle grunnmuren, basert på bredde i tilbud og god kvalitet, opplyser leder av Norsk Kulturforum Østfold, Margaret L. Aadalen. Hun har sittet i juryen sammen med fylkeskultursjef Bjørn Edvardsen og kultursjef Henrik Eurenius i Sarpsborg kommune.

Mange som deler på æren

Sindre Westerlund Mork

Leder for skole-, oppvekst- og kulturutvalget i Moss Sindre Westerlund Mork er stolt.

Foto: Christoffer Biong

Leder for skole-, oppvekst- og kulturutvalget i Moss Sindre Westerlund Mork er stolt over at kommunen er kåret til årets kulturkommune:

– Vi har arbeidet systematisk med å legge til rette for gode aktiviteter gjennom kulturplan og andre ting. Det er hyggelig at det kaster av seg, sier han.

Westerlund Mork slår fast at det er mange som deler på æren i Moss i dag:

– Det er et fantastisk kulturliv i Moss. Det er veldig mange som bidrar med frivillighet. Mange har grunn til å være stolte.

– Er du spent på den nasjonale kåringen?

– Jeg er veldig spent. Vi ser at det er både bredde og spissing som har gitt oss plasseringen i Østfold. Nå er jeg spent på hva andre stiller opp med i konkurransen.

Kommunalsjef Bjørn Olavesen i Moss kommune er også stolt over utnevnelsen.

– Selv i trange tider er det bevisst lagt vekt på å skjerme kulturlivet, både administrativt og politisk. Det satses bevisst på kulturplanen i kommunen, sier Olavesen. Han røper at det er blitt spist kake i dag.

God samarbeid

Juryen berømmer kommunen for et godt samarbeid med profesjonelle og amatører, særlig innen scene- og billedkunst. Kommunen har også et omfattende tilbud innenfor dans, det gis et bredt opplæringstilbud i regi av frivillige og private aktører.

Moss kommune har de siste seks årene en plan for frivillighetspolitikken som legger stor fekt på å styrke og utvikle samarbeidet mellom kommunen og frivillig sektor.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • To anmeldt for promillekjøring

    En kvinne ble anmeldt for promillekjøring i Vestbygda i Onsøy i Fredrikstad lørdag kveld. Blåseprøven viste 1,2 i promille, og kvinnens førerkort ble dermed beslaglagt. Ved 3-tiden natt til søndag ble en mann i 40-årene tatt for promillekjøring på Kråkerøyveien i Fredrikstad. Det ble tatt blodprøve, og mannens førerkort ble tatt i beslag, opplyser politiet på Twitter.

  • Berusede menn fikk marsjordre

    Mange berusede menn oppførte seg så dårlig i Østfoldbyene natt til søndag at de ble bortvist fra sentrum av politiet. I Fredrikstad fikk sju menn beskjed om å fjerne seg fra sentrum, mens én ble bortvist fra et utested. I Halden ble to menn bortvist fra sentrum. Det samme gjaldt en mann i Moss. Også i Rakkestad fikk to berusede menn beskjed om å fjerne seg fra sentrum etter en krangel på et utested.