Normal

Milliarder krysser grensen

Norge er svært viktig for de svenske grensefylkene. Rekordmange svensker pendler til Norge for å arbeide og nordmenn legger igjen milliarder på handletur til nabolandet.

Ørje tollsted

Milliarder av kroner krysser grensen mellom Norge og Sverige, lønn til svenske pendlere og penger nordmenn legger igjen i svenske butikker.

Foto: Vidar Tangerud

Svært mye penger, varer og mennesker krysser grensen mellom Sverige og Norge, mye mer enn det man har trodd, melder Sveriges Radio Värmland.

Tirsdag la Region Värmland fram en rapport i Oslo.

Tall fra 2011 viser at da var det 56.000 fra vårt nabofylke Värmland som hadde sitt arbeid i Norge. De fleste av disse pendlet til Oslo, melder SVT Värmland.

Pendlingen fra Sverige mer enn fordoblet seg i perioden fra 2004 til 2010. Svenskene henter hjem anslagsvis 11,5 milliarder svenske kroner i lønn fra norske arbeidsgivere.

Grensehandel i tillegg

Det er ikke bare svenske pendlere som sørger for pengeflyt fra vest til øst. Nordmenn på handletur sørger også for 11-sifrede beløp ble ført over grensen.

I følge rapporten som ble lagt frem handlet nordmenn for 10,8 milliarder svenske kroner i Sverige i fjor. Det meste av disse pengene havnet i to av våre grensefylker, Västra Götaland og Värmland.

– Norge er viktig

– Norge er svært viktig for Värmland. Antallet värmländinger som er sysselsatt i Norge er fler enn i de fem største bedriftene i länet, sier analytiker Bo-Josef Eriksson i Region Värmland til SVT.

Tidligere var Danmark det viktigste arbeidsmarkedet for svensker som pendlet over grensen. Nå har Norge passert Danmark på listen over land svensker arbeidspendler til.

140 milliarder

Rapporten, som egentlig er en sammenstilling av tre ulike utredninger, har beregnet hva utbyttet av grensependling og handel er i rene penger.

– For Sveriges del innebærer det over 140 milliarder, sier Bo-Josef Eriksson til Sveriges Television.

Rapporten forteller også at både norske og svenske firmaer ønsker å satse mer i sine naboland. Nettopp derfor har Region Värmland åpnet eget kontor i Oslo.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Brann i frisørsalong

    4 personer fikk i seg røyk og måtte undersøkes av helsepersonell etter at det begynte å brenne i en frisørsalong i Fredrikstad i ettermiddag. Brannen ble raskt slukkes melder politiet på Twitter.

  • Full storm i kastene

    Den kraftigste vinden i Østfold under ekstremværet "Knud" ble observert ved Strømtangen fyr, med liten storm i middelvind ifølge Meteorologisk institutt. Enkelte vindkast målte 28,7 m/s, altså full storm.