Hopp til innhold

Ber biskopen dempe politiske budskap

Ordfører i Moss, Tage Pettersen (H), mener kirkelig ansatte bør være forsiktige med å ta tydelige politiske standpunkter.

Debatt mellom Tage Pettersen og biskop Atle Sommerfeldt

Tage Pettersen (H) og biskop Atle Sommerfeldt møttes til debatt om hvor langt en biskop kan gå i sine uttalelser før han blir politiker.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

– For meg tror jeg kirkens rolle er og skal være en folkekirke. Hvis kirken og dens ansatte skal ha sterke meninger om politiske saker, så tror jeg kanskje at kirken har utspilt sin rolle som den brede og store folkekirken, sier Pettersen til NRK.

Tage Pettersen

– Hvis kirken og dens ansatte skal ha sterke meninger om politiske saker, så tror jeg kanskje den har utspilt sin rolle som den brede og store folkekirken, sier Tage Pettersen.

Foto: Thomas Berger/NRK

Mandag møtte han biskopen i Borg, Atle Sommerfeldt til radio- og TV-debatt. Utgangspunktet var biskopens nyttårstale, hvor han i år blant annet talte de funksjonshemmedes sak.

– Skal representere bredden

Mosseordføreren understreker at han ikke har noe spesielt å utsette på årets tale, men at det er prinsipielt viktig å diskutere hvilken offentlig rolle biskoper skal ha.

– Den norske statskirken skiller seg fra alle de andre trossamfunnene i Norge på en veldig tydelig måte, og det er at lønnen deres er finansiert over din og min skatteseddel. Det betyr også at man kanskje i enda tydeligere grad enn mange andre trossamfunn representerer nettopp bredden i befolkningen, sier Pettersen.

Han tenker blant annet på synspunkter som kom frem i den forrige nyttårstalen biskopen holdt, i 2014.

– Det gjaldt Norges internasjonale engasjement, hvor biskopen kanskje var av en annen oppfatning enn det offisielle Norges synspunkt er med tanke på hva som er politikk på viktige områder.

– Det går ikke an å definere en tydelig grense for hvor man har trådt over eller ikke, men man ser ut fra noen av de engasjementene som har vært i media de siste årene at mange i befolkningen føler at når kirken engasjerer seg blant annet i de områdene jeg nevnte, at man har gått et tydelig steg over grensen, sier Pettersen.

– Forankres i kirkelig budskap

Atle Sommerfeldt

Biskop Atle Sommerfeldt sier kirken alltid har hatt som oppdrag å påpeke hva som er bra og hva som er kritisk i samfunnsutviklingen.

Foto: Heiko Junge

Biskop Atle Sommerfeldt er enig i at dette er en viktig diskusjon å ta, men forsikrer at det ikke bare er hans egne meninger som kommer frem i talene hans.

– Det som er målestokken er om det jeg sier kan forankres i noe mer enn hva Atle Sommerfeldt måtte ha som en synsing. Enten i det kirkelige budskapet, i det internasjonale kirkelige miljøet eller i grupper av personer som trenger å bli løftet frem.

– Samtidig er det slik at kirken alltid har hatt som oppdrag å analysere og tyde hvordan samfunnsutviklingen er, og påpeke det vi mener er bra og det vi mener er kritisk. I et demokrati vil det handle om politisk beslutninger, men jeg prøver å være nokså nøye på at agendaen min ikke er knyttet opp mot et bestemt parti, sier Sommerfeldt til NRK.

Flere nyheter fra NRK Østfold