NRK Meny
Normal

Mattilsynet: – Dropp fisk og sjødyr

Fisk og sjømat som lukter eller smaker olje skal ikke spises, advarer Mattilsynet.

Blåskjell

Oljeutslipp kan føre til at fisk og sjømat forurenses med såkalt PAH.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Jeg ville ikke vært spesielt redd for å spise reker.

Det sier Kurt Allan Hansen, daglig leder i Fjordfisk. De holder til i Utgårdskilen på Hvaler, og leverer sjømat over hele østlandet.

– Vi har vært veldig heldige fordi utslippet har vært ganske begrenset. Det har i liten grad truffet våre fangstområder.

Advarer mot fisk

Mette Lorentzen

Mette Lorentzen i mattilsynet advarer spesielt mot skalldyr fra de oljerammede områdene

Foto: Christine Børnes

I forbindelse med oljeutslippet fra konteinerskipet Godafoss advarer Mattilsynet mot å fiske i synlig forurensende områder.

Oljeutslipp kan føre til at fisk og sjømat forurenses med såkalt PAH.

Dette er en gruppe på flere hundre kjemikalier som dannes under ufullstendig forbrenning av kull, olje og gass eller annet organisk materiale, som tobakk og grillet kjøtt.

– Mat som omsettes skal være trygg og også overholde alle grenseverdier som er satt i regelverket. Alle virksomhetene som er involvert har et selvstedig ansvar for å sikre dette. Når det gjelder fisk og sjømat om er fanget til eget bruk, må folk selv ta ansvaret for at maten er trygg og følge rådene som gis, sier rådgiver Mette Lorentzen i Mattilsynet.

LES OGSÅ:

Skalldyr mest utsatt

Ifølge Lorentzen er fisk selv stand til å bryte ned giftene. Derfor kan den spises så snart det ikke er mer olje i vannet. Men skjell og krepsdyr vil trolig være mer utsatt fordi de ikke avgifter seg selv.

– For å være på den sikre siden bør folk begrense inntaket av skjell, kreps, reker og krabbe i områder der det har vært observert olje inntil det er tatt prøver som viser at nivåene av PAH er under grenseverdien, melder Mattilsynet.

Det samme gjelder for hummer men den er uansett totalfredet fram til 1. oktober.

LES OGSÅ:

Hun legger til at de foreløpig ikke vet hvor lenge kostholdsrådene vil gjelde, men ber folk om å holde seg oppdatert.

– Etter Full City tok det nesten et år før vi opphevet kostholdsrådene.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Seks kjørte for fort i 30- sone

    Seks bilførere fikk forenklede forelegg av UP fordi de kjørte for fort i 30- sonen i Skåntorpveien i Råde tirsdag formiddag. Høyeste hastighet som ble målt var 46 km/t. En sjåfør ble anmeldt for å kjøre uten gyldig førerkort.

  • Brøt besøksforbud

    En mann blir anmeldt av politiet etter at han oppsøkte en adresse på Dammyrfjellet i Fredrikstad hvor han har et besøksforbud. Før en patrulje rakk fram til stedet var mannen forsvunnet, melder politiet på Twitter.