NRK Meny
Normal

Måtte «døgne» for å redde båten

Da hyttenaboene observerte det de mistenkte var båttyver, bestemte brødrene Øystein og Leif seg for å holde nattevakt. Det var slettes ikke så dumt.

Øystein Bråten
Foto: Privat

- Det var en spesiell natt, sier Øystein Bråten om de sene timer mellom lørdag og søndag. Spaningsnatten endte i to arresterte menn, to trøtte brødre og en trygg båt, men historien starter noen dager i forveien.

Andre båteiere og naboer ved Vikane, Hankøsundet, observerte to menn, som hadde parkert med bil ved brygga og fotografert Øysteins båt. De la også inn koordinater på et GPS-system. Da naboene kom bort for å spørre hva mennene egentlig drev med, hadde de løpt av gårde, hevet seg inn i bilen og kjørt av sted.

Da Øystein fikk historien servert, bestemte han og broren seg for å sitte vakt.

- Det virket ikke helt bra. Jeg så selv to utenlandskregistrerte biler som sirklet mistenkelig rundt i området på lørdag. De var ikke der for å bade, for å si det sånn.

To menn arrestert

Øystein ringte politiet, orienterte om saken og forklarte at han og broren ikke kom til å forlate skjulestedet ved båten. Politiet bad dem obervere og ringe opp om det skjedde noe mer.

- Så ringte politiet opp igjen senere på natta og ville ha mer informasjon. Da viste det seg at de allerede hadde tatt de to mennene jeg så i området. Det var visst flere som hadde meldt om oppførselen deres.

De to mennene sitter fortsatt i arresten søndag kveld og blir avhørt. Ifølge politiets operasjonsleder, Jon Erik Nygård, hadde de tvilsomme forklarer på hvorfor de var i området.

- Det er litt usikkert hva som kommer ut av saken, for så vidt jeg vet er de ikke tatt for å ha gjort noe ulovlig. Men vi får se hva avhørene gir av informasjon, sier han.

Tar bort gleden

De to brødrene fullførte likevel nattevakten, for å være på den sikre siden. Øystein Bråten er veldig opptatt av å takke andre båteiere og naboer for innsatsen. Uten dem mener han båten ville vært et helt annet sted enn ved kaia i dag.

- Å ta saken i egne hender er eneste måten å stoppe organisert kriminalitet som dette på. For all del, politiet har vært samarbeidsvillige, men man må nok jobbe litt preventivt. Jeg må bare takke observante naboer. Spaningen vår var et rent resultat av andres observasjoner, sier han.

- Men det er synd at det skal være sånn. Det tar nesten bort gleden ved å ha båt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 22.55-nyhetene

  • Stjernen seirende ut av målshow

    Sesongens siste kamp for Stjernen endte med et målkalas hjemme mot Kongsvinger. Det endte til slutt hele 7-6 etter spilleforlengelse, i en kamp som ifølge Fredriksstad Blad var målrik, men ikke spesielt velspilt.