Hopp til innhold

Linnekleppen 100 år

 For 100 år siden startet brannovervåkningen fra Linnekleppen i Rakkestad. Hvert år har branntårnet vært bemannet, og kun fire personer har delt på vakta de siste 65 år.

Linnekleppen brannvakttårn, Østfold

Tårnet har vært bemannet hvert år de siste 100 årene. Fra Linnekleppen er det god utsikt til de enorme skogområdene i Østfold, deler av vest-Sverige, Telemark og Vestfold.

Foto: Rygge Flyklubb

I 2008 er det 100 år siden Skogselskapet startet skogbrannvakthold fra høyden på Linnekleppen i Rakkestad kommune i Østfold.

- En styringsgruppe tar ansvar for en markering av jubileet, og vi ser for oss et artig år med ny brosjyre og større fokus som en del av turismen i Østfold, sier Dag Friberg, informasjonskonsulent i Skogselskapet i Østfold til NRK.

Brannovervåking er hovedfokus, men det er viktig å promotere Linnekleppen som turistmål, mener styringsgruppen.

Bemannet hvert år

Linnekleppen, brannvakttårn Østfold

Fotografiet er fra 1934, og viser det gamle tårnet på Linnekleppen. I 1936 kom et nytt og kraftigere tårn på plass, og den dag idag kan du på en klar dag se helt til Gaustatoppen fra tårnet.

Foto: Skogselskapet i Østfold

For 100 år siden startet Skogselskapet skogbrannovervåking på Linnekleppen.

- Tårnet har siden vært bemannet hver år og viljen til å fortsette er for tiden sterk hos de etter hvert mange sponsorene, sier Friberg til NRK.

Gjennom Skogselskapets årsmeldinger og de rapporter som vaktene har gitt er historien rundt tårnet på høyden i Rakkestad godt kjent.

-  Den enkleste og beste dokumentasjon finner vi i boka til Klara Buer, som var vakt i tårnet i 10 år. Vi mener at nåværende vaktmann, Per Evensen,  er den 12.  i rekken. Stabiliteten har vært god ved at det bare har vært fire vakter de siste 65 årene, sier Friberg.

Han ramser raskt opp hvilke fire vaktmenn (vaktdame) som har vært i tårnet og holdt et øye på de store skogene i Østfold og tilliggende områder.

- Johan Olsen var der i 35 år, Klara Buer i 10 og Thor Krogh i 15 år og Per Evensen har vært der fra 2002, sier Friberg.

Viktig for skogeierne

Linnekleppen er med sine 325 m.o.h det fjerde høyeste punktet i Østfold. Tårnet er bemannet fra 1. juni til og med 31. august årlig og utsikten går tvers over Oslofjorden og langt inn i Sverige på en klarværsdag.

- Det er vanskelig å mene noe om hvor mange branner som er opptaget gjennom årene. La oss si at vi oppdager sju branner årlig, dermed havner vi opp i 700 branner på de 100 årene. Men eksakt tall har jeg ikke. Et stort antall er det ihvertfall, sier Dag Friberg til NRK.

De største brannene i fylket i løpet av de 100 årene var Brekkefjella, Lundsneset, Gansrød og Aspedammen.

Samarbeider med fly

Brannvakttårn Linnekleppen, Østfold

Rygge flyklubb samarbeider med Skogselskapet, og på sommeren er tårnet bemannet og det flys regelmessig over østfolds skoger.

Foto: Skogselskapet i Østfold

- Overvåkingen fra Linnekleppen og etterhvert samarbeidet med fly har hele tiden vært finansiert hovedsaklig av kommunene og skogeierne, sier Friberg.

Han forteller at Skogselskapet, for å opprettholde beredskapen,  har leid inn Rygge flyklubb en gang pr. uke. Når skogbrannfaren øker økes også antallet flygninger, og det flys da lørdag, søndag og mandag.

- Hvis det er ekstremt tørt i skogene vil flygningene bli trappet ytterligere opp, og flere turer daglig kan være aktuelt når faren er som størst, sier dag Friberg. 

Nye interessegrupper

Foruten skogeierne og kommuner melder andre interesser seg nå  på som sponsorer.

- Ut i fra det faktum må vi anta at både publikum, forsikringsselskaper, skogeiere og kommuner ser stor betydning i å holde driften der oppe, sier han.

Stedet og virksomheten er godt proflilert og Skogseskapet er ganske sikre på at dette gir en stor skogbrannpreventiv effekt.

- I det siste har også betydningen av å holde oppsikt med gårder, hytter og annet som ligger avsides og er ubebodd på dagtid blitt en oppgave som er viktig og som medfører sponsing fra nye interessegrupper, forteller han.

Naturinformasjon

Den siste biten opp mot Linnekleppen må jentene gå til fots.

Linnekleppen er fylkets best besøkte utsiktspunkt takket være det høyreiste tårnet og årlig er tre til fire tusen mennesker på besøk i tårnet som står på knausen i grensetraktene mellom Rakkestad og Marker.

Foto: Ole Kristian Tjernæs / NRK

Det første tårnet her ble reist allerede i 1907 for å sikre brannvaktene videst mulig utsikt over de endeløse skogstrekningene i Østfold.

I 1936 kom et nytt og kraftigere tårn på plass, og den dag idag kan du på en klar dag se helt til Gaustatoppen fra tårnet på Linnekleppen.

Historien forteller også at fra gammelt av søkte ungdommen opp til Linnekleppen hver eneste jonsokkveld for å møtes til dans og leik, og Skogselskapet ønsker å videreutvikle virksomheten rundt vakttårnet med informasjonsvirksomhet overfor ungdom.

- Vi bygger derfor et enkelt byggverk ved Kleppen der vi nå først skal i gang med et "trebegeisteingstilbud" til ungdomsskolene i regionen, forteller han.