JURister på vårslipp

En mer SPENnende og KUlere MØnstring skal du lete lenge etter!

Kuslipp på Tomb i Råde

Ku nummer 2872 er mer enn klar for å komme seg ut av fjøset.

Foto: Lotte Olsen / NRK

Det er en klisjé, men det er umulig å ikke bruke den: Kyr på vårslipp er vårens aller vakreste eventyr.

SE VIDEO NEDERST I SAKEN!

I anledning 75-årsjubileet til Tomb Videregående skole i Råde, hadde de invitert alle kommunens andreklassinger til årets kuslipp - og til en studie i det å slippe løs gleden etter en vinter i det lune fjøset.

Ikke akkurat KYRurgisk presisjon

Presis klokken ni tirsdag morgen åpnet fjøsmester Asbjørn Røyneberg porten slik at 58 kviger kunne kjenne sola på kroppen.

Dette er det første av flere arrangement i forbindelse med jubileet, og rundt innhegninga står andreklassinger fra barneskolene Spetalen og Råde - spesialhenta inn for anledninga.

Tomb er en videregående skole med internat i Råde med 210 elever hvorav cirka 130 bor på internatet. Elevene kommer fra hele Norge, og de fleste er mellom 15 og 20 år. Tomb er kjent for julemarkedet sitt, og er en populær besøksgård, så mange av barna hadde nok vært innom tidligere.

(Teksten fortsetter under bildet)

Kuslipp på Tomb i Råde

Andreklassingene skulle både få se kuslipp, kjøre traktor og få hilse på de andre dyrene på Tomb Videregående Skole.

Foto: Lotte Olsen / NRK

Og det er litt av et show de får servert; hoppende glade kyr i fullt krumpsring - en etter en blir de tøffere og tøffere. De stanger og sparker og løper og hopper.

Låvefest

Kuslipp på Tomb i Råde

Fjøsmester Asbjørn Røyneberg på Tomb gleder seg til å slippe kuene løs.

Foto: Lotte Olsen / NRK

Fjøsmester Asbjørn Røyneberg har jobba på Tomb i tretti år, og har ansvaret for storfe og sau på skolen. Han sier kuslippet alltid er litt stas.

- Kuslippet er en merkedag. Når dyra skal ut for første gang er det alltid spennende. Det er mye å holde orden på av gjerder og slikt, så det er litt forarbeid, forteller fjøssjefen, og legger til at det alltid har vært en begivenhet når kuene slipper løs.

- Dyrene liker å komme ut, men så liker de å komme inn også hvis det blir for varmt ute, smiler han.

SE VIDEO NEDERST I SAKEN!

Blir ikke puttet i bås

Dagens kyr har det godt, mener Røyneberg. De går fritt inne i fjøset, og står ikke lenger på bås. Lovpålagte madrasser har de også, hvor de både står og ligger godt, og har det dermed utrolig mye bedre i dag, enn de hadde det før i tiden.

- De fleste kuene går jo løse i dag, selv om det fortsatt finnes båskyr. Og man merker forskjell på lynnet til dem som går fritt, og dem som står på bås.

En av de største utfordringene med kuslippet er lyset. Derfor er det viktig med stødige gjerder, så de ikke river ned innhegninga. Gjedet går på strøm, så det ikke skal bli ødelagt. Et annet aspekt er jura.

- Kuene her er produksjonskyr, med store jur, så hoppinga og sprettinga blir noe begrensa.

I anledning 75-årsjubileet til Tomb Videregående skole var bygdas andreklassinger invitert til årets kuslipp.

NRK Østfolds fotograf Tomas Berger og journalist Lotte Olsen var tilstede på kuslippet og tok på seg sportsreporterhatten - SE VIDEO:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Saltsyre har lekket ut

    Det er bekreftet at det er saltsyre som har lekket ut, melder politiet. Det er ingen som er skadet. Folk i områdene rundt Øra trenger ikke å være bekymret. Det er ikke mulig å kjøre inn i området til Frevar uten å møte på politiet per nå. Politiet skal gi beskjed når det er åpent for folk igjen.

  • Gasslekkasje på industriområde

    Det kommer røyk fra en kontainer som trolig har falt av en truck på industriområdet Øra i Fredrikstad. Brannvesen og politi er på stedet. Noe røyk går mot vannet og de som er berørt av denne er evakuert.

    lekkalse på Øra
    Foto: Sara Vilde Solås / NRK