Hopp til innhold

- Selvsagt er det korrupsjon i Østfold

Ja, også i lille Østfold. Korrupsjonsjeger Eva Joly var ikke i tvil under onsdagens foredrag for lokale bedriftsledere.

Eva Joly
Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Den verdenskjente korrupsjonsjegeren har erfart at grådige forretningsmenn og kommunale pamper beriker seg ulovlig på andres bekostning over alt.

- Se for eksempel på nedre Romerike, og vannverkskandalen der - når du så f. eks. hvor lett det var for Henriksen å be PEAB å lage falske fakturaer, så er konklusjonen lett å trekke: Det er en helt vanlig ting.

- Hvordan skjer det her i lille Østfold?

- Som alle andre steder: Hovedsaklig i byggebransjen. Der er det lettere å skjule hva ting egentlig koster. Verden over finner du korrupsjon i byggebransjen.

Uformelle foredrag

Joly er i Fredrikstad onsdag for å forelese bedriftsledere. Hun var invitert av Styreutvikling Østfold, en organisasjon som knytter til seg bedriftsledere som vil delta i arbeidet med å gjøre østfoldingene bedre til å styre sine bedrifter. De holder sine 'styrekaféer', eller uformelle samlinger om bestemte temaer med jevne mellomtrom. Og når teamet er korrupsjon, var valget av foreleser innlysende.

Leder Osmund Ueland sier de ingen bør være overrasket over at det foregår korrupsjon også her.

- Det foregår over alt, også i Østfold. Og vi i Utvikling Østfold ønsker å sette fokus på styremedlemmenes ansvar oppe i dette, sier Ueland.

Østfold særlig utsatt?

Mange østfoldbredrifter omsetter i utlandet, så vi er kanskje enda mer utsatt for dette enn andre, mener Ueland. Dette handler om daglige ledere, ledergruppene, og hva slags holdninger som er innarbeidet i de forskjellige bedriftskulturene.

- Her har bedriftenes styrer et særlig ansvar, og det er derfor vi har satt dette på dagsorden.

Tankevekkende

Folk har fått seg en skikkelig tankevekker her. Dette tar styrelederne med seg hjem, tenker gjennom og vil være mer nøye med å se etter de som ikke har de gode holdningene.

Eva Joly mener også det hjelper.

- Å minne om reglene, og å gjøre oppmerksom på at det er mulig for hver og en å gjøre noe, at det som gjøres er viktig både for det selv og fellesskapet - det er viktig.

Holdningene må endres, spesielt blant de som ser det i det daglige liv. Det er veldig få såkalte 'whistleblowers' i Norge - personer som melder fra om ulovlig aktiviteter i firmaer de selv jobber i - påpeker Joly.

- Veldig få her i landet sier i fra om hva de nødvendigvis må ha sett. Det er viktig å opplyse om den økonomiske kriminalitetet man er vitne til, også i den bedriften man er ansatt i.

Tidlig krøkes

Ueland mener tror dette også handler om hvordan foreldre forholder seg til sine barn. Hva utruster vi våre barn med? Har de først fått feil holdninger, så er det vanskelig å endre holdningene når man er ute og skaper seg en karriere.

- Dette starter på et veldig tidlig stadie, sier lederen av ledernettverket.