NRK Meny
Normal

Køfri pinse på Svinesund

2.pinsedag er vanligvis dagen for kilometerlange stillestående køer over Svinesund. Ikke i år. Tollerne gir sommerværet æren.

Køfri pinse på Svinesund

Tollerne fryktet lange køer i sneglefart. Istedet flyter trafikken fint over over Svinesund.

Foto: Tollvesenet

De mange tollerne på vakt på Svinesund takker det flotte sommerværet i pinsehelgen, for god hjelp med å bli kvitt køene.

– Sol og badeliv har fristet mer enn handling i Sverige. Det har vært færre personbiler innom enn på en vanlig søndag, slår avdelingsleder for grensekontrollen, Asle Farberg fast.

2000 vogntog over grensa

2.pinsedag er til vanlig årets verste kødag på Svinesund. Årsaken er at det er helligdag i Norge, men ikke i Sverige. Dermed hoper det seg opp på grensa, med vogntog som skal stå klare med varer for levering tirsdag morgen, med feriefolk som skal hjem etter pinseferien, og med alle som velger å bruke 2.pinsedag til svenskehandel.

Rundt 2000 vogntog passerer Svinesund 2.pinsedag, mot 1400 på en normaldag.

Vogntog på vent

2000 vogntog skal ekspederes, men i år strakk ikke køene seg helt ut på E6.

Foto: Tollvesenet

– Det er to ting som har vært avgjørende for at trafikken har gått så greit i år. Det ene er været. Det andre er at vi har økt ekspedisjonskapasiteten. Vi har fått tre ekstra luker og har nå ni tilsammen. Dermed har vi klart å ta unna vogntogene i godt tempo og unngått køer helt ut på E6, forteller Farberg.

Var forberedt på lange køer

Før pinse advarte han folk mot å legge bilturen til Sverige 2.pinsedag. Det var med fjoråret friskt i minne. Da sto vogntog og personbiler i stillegstående kø langt ned i Sverige.

– Nå er det så langt ut på kvelden at vi slå fast at slik blir det garantert ikke i år. Derimot kommer det nok en god del personbiltrafikk utover kvelden og natt. Pinseturistene har tydeligvis ventet så lenge som absolutt mulig med å kjøre hjemover i dag, slår Farberg fast.


SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: