Hopp til innhold

Kjører i rus - leger varsler ikke

Mange leger melder ikke fra om tungt medisinerte pasienter som fortsatt kjører bil. - Leger plikter å si fra, understreker Statens helsetilsyn.

Fyllekjøring (Illustrasjonsfoto)
Foto: Scanpix / SCANPIX

At leger ikke varsler om trafikkfarlige pasienter er et utbredt problem, ifølge Statens Helsetilsyn.

Må oppfylle helsekravene

I 2005 skyldtes 18 dødsulykker at en sjåfør var påvirket av medikamenter, viser tall fra Vegdirektoratet.

Tungt medisinerte personer har ingenting bak rattet å gjøre, og assisterende direktør i Statens Helsestilsyn, Geir Sverre Braut, understreker at legene har ansvaret.

- Hvis en pasient ikke oppfyller helsekravene til å kjøre bil, har legen plikt til å varsle helsetilsynet, sier Braut til NRK Østfold.

Nedslående resultater

En undersøkelse gjort av helsetilsynet i Østfold viser nedslående resultater.

Praksisen til tretti fastleger ble sjekket, og ifølge seniorrådgiver Knut Fredrik Thorne var det nesten ingen leger som meldte fra om pasienter de visste var trafikkfarlige.

- Vi ba om å få journalene til ti pasienter per lege. Åtte av ti tilfeller var ikke meldt inn, opplyser Thorne.

En grunn til den manglende rapporteringen av trafikkfarlige personer, kan være at legene ikke vil utlevere pasienten sine, tror Thorne.

- Det oppfattes nok som et brudd på taushetsplikten, sier han til NRK Østfold.

- Legene er viktige

Assisterende direktør i Statens Helsetilsyn, Geir Sverre Braut, sier legene har et stort ansvar for å varsle om potensielt farlige sjåfører.

- Dagens trafikkbilde stiller store krav, både psykisk og fysisk, til sjåførene. Derfor er det viktig at helsa er god nok, og der har legene en viktig rolle når det gjelder å vurdere, sier Braut til NRK Østfold.