NRK Meny
Normal

Interaktivt kart skal løse søppelproblem

Skal holde Bohuslän-kysten fri for søppel.

Søppelrekord

Et interaktivt kart skal minske søppelproblemet på svenske strender.

Foto: Bo Eide

Søppel fyller den norske skjærgården. I år har Skjærgårdstjenesten plukket 11 tonn søppel fra strender og svaberg.

Men også i Sverige er søppel langs kysten er stort problem.

– Bohusläns skjærgård er som et nett som samler inn alt søppel som kommer med bølger, strømmer og vinder, sier Jessica Lundqvist, prosjektassistent for «Ren och attraktiv kust» til Sveriges Radio.

En nordisk rapport viser at søppel er et problem i den skandinaviske skjærgården. I Norge kommer mesteparten fra næringsliv og industri, mens i Sverige og Danmark kommer rundt 80 prosent av avfallet fra privatpersoner.

For å minske problemet har svenskene tatt i bruk et interaktivt strandryddingskart.

– Man bruker kartet på internett. Der kan man legge inn tre type flagg. Rødt viser strender med mye søppel og man vil at noen skal komme og rydde der. Gult betyr at man har ryddet, men man trenger hjelp til å frakte bort søppelsekkene. Vi har også et grønt flagg for privatpersoner som har ryddet og har fått bort søppelet, sier Lundquist.

Skjærgårdstjenesten er lei av å plukke opp søppel fra utlandet som ender opp i norsk skjærgård.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ni forelegg for fart

    Ni bilister må punge ut etter å ha kjørt for fort i Stasjonsveien – fylkesvei 118 – i Skjeberg i dag. Det er 50 km/t på denne strekningen. Den som kjørte fortest holdt 74 km/t, melder politiet.

  • Ingen skadet i kollisjon

    Ingen ble skadet da tre biler støtte sammen på E6 ved Mosseporten, melder politiet. Trafikken kan passere, men det har dannet seg kø nordover fra Patterødkrysset.