Hopp til innhold

Ilandstigningsforbudet er i gang

15. april trådte ilandstigningsforbudet i kraft i skjærgården. Nå er det forbudt å gå i land på holmer som er markert som fuglereservater fram til 15. juli.

15. april trådte ilandstigningsforbudet i kraft i skjærgården. Nå er det forbudt å gå i land på holmer som er markert som fuglereservater fram til 15. juli.

å er det forbudt å gå i land – eller oppholde seg nærmere enn 50 meter fra fuglereservatene.

Langs den norske skjærgården er det en rekke holmer som virker fristende for båtfolk og badeturister. Men mange av disse er fuglereservater, og på onsdag 15. april trådte ilandsstigningsforbudet i kraft. Å ignorere dette kan i tillegg til å skade dyrelivet gjøre en dag på sjøen til en veldig dyr affære.

– I ytterste konsekvens så anmelder vi til politiet. Det er opp til påtalemyndigheten å avgjøre om de bøtelegger. Bøtenivået de siste årene har ligget på rundt 5000 kroner, forteller Øyvind Hermansen fra Statens naturoppsyn.

Flere tar seg til rette

Jan Erik Eggen fra Statens naturoppsyn patruljerer i Kråkerøyskjærgården.

Jan Erik Eggen fra Statens naturoppsyn patruljerer i Kråkerøyskjærgården.

Foto: Tomas Berger

Blant båtfolket er det alltid de som tar seg friheter, og Statens naturoppsyn har sett det meste i skjærgården i Østfold. Jan Erik Eggen har patruljert i området i mange år, og sett det meste av frekkheter fra båtfolket.

– Jeg kan nesten skrive et helt hefte om alle de dårlige unnskyldningene jeg har hørt, i flere tilfeller har vi sett båtfolk feste båten sin i skiltstanga, det sier jo sitt. Det viser hvor lite respekt mange har for regelverket, forteller Eggen.

Har det blitt bedre eller verre de siste årene?

– Det har blitt bedre, det har blitt flere båter og flere folk, men det er jo adskillig bedre skiltet enn det var på 90-tallet og bedre opplyst.

Skilt i skjærgården.

Reservatskilt i skjærgården.

Foto: Tomas Berger / NRK

Mange farer for fuglene

Statens naturoppsyn har anledning til å gå inn i områdene når de driver kontrollvirksomhet. Mange fugler har allerede lagt seg til, selv om det er tidlig på sesongen.

– Blant terner, hettemåker og fiskemåker har det vært en generell nedgang i flere år. Derfor er det viktig at vi følger opp og at de får være i fred på områder der det er vernet, sier Hermansen.

Det er fortsatt tidlig i sesongen, men når det blir litt varmere i været, blir det enda viktigere at båtfolk og andre holder seg minst 50 meter unna fuglereservatene.

– Når temperaturen blir høy, kan ungene bli kokt i egget om moren er for lenge vekk. Fuglen ligger på eggene ikke bare for å varme de, men også for å kjøle de ned på de varmeste dagene.

Fuglene er heller ikke sikre fra rovdyr i skjærgården.

– Er fuglen for lenge vekk, er minken raskt fremme å rapper et egg eller en unge, avslutter Hermansen.