Hopp til innhold

Hvalkadaver lokker nye marine arter

En død hval i Kosterfjorden trekker til seg hittil ukjente åtseletere. Koster og California har noe felles.

Hvalskjelett Kosterfjorden

I Kosterfjorden ligger den døde hvalen på 125 meter.

Foto: Craig R Smith

Det var i 2003 at en død hval ble senket til 125 meters dyp i Kosterfjorden utenfor Strømstad, som fra og med 9. september er en del av Kosterhavets nasjonalpark .

Tanken fra forskerne knyttet til hval-prosjektet var å følge med på hva som skjer med hvalkadaveret og hvem som nyttiggjør seg av de enorme mengdene med kjøtt på havets bunn.

Les også:
Festen på Hvaler er i gang
Flere nasjonalparker på gang
Hemmeligholder nasjonalpark-kart

Død hval - en enorm matressurs i havet

Helena Wiklund er forsker ved Gøteborgs universitet , og har fulgt med utviklingen ved hvalskjellettet i Kosterfjorden siden 2003.

Helena Wiklund

I en avhandling fra Zoologisk Institutt på Gøteborgs universitet, beskriver Helena Wiklund (bildet) hele ni tidigere ukjente arter av de bakteriespisende markene.

Foto: Gøteborgs universitet

Når en hval dør og synker til bunns, blir den til føde for et helt økosystem.

- Først kommer de større dyrene, som hai og annen fisk til et slikt hvalkadaver. Deretter kommer de mindre dyrene for å spise, og til sist er det plankton som får seg mat fra en død hval, sier Wiklund.

Forskerne fra Gøteborgs universitet hadde ikke forventet å finne mye nytt i det godt utforskede Kosterhavet.

- Forskere har studert hvalkadavre i USA tidligere, men på mye større dyp. I Kosterfjorden ligger "vår hval" på 125 meter, som er temmelig grunt. Derfor hadde vi heller ikke store forhåpninger om å finne arter vi ikke hadde sett før, sier Wiklund i en pressemelding.

Fire nye arter i Kosterfjorden

Allikevel fant forskerne fire marine arter ingen tidligere hadde sett, etter å ha fulgt med på den døde hvalen i Kosterfjorden.

Gøteborgs universitet har fulgt utviklingen på hvalskjellettet med undervannskamera, og funnet arter av bakteriespisende mark, som utelukkende finnes på døde hvaler.

Markene, som er funnet på den døde hvalen i Kosterfjorden, ligner på meitemark.

I en avhandling fra Zoologisk Institutt på Gøteborgs universitet, beskriver Helena Wiklund hele ni tidigere ukjente arter av de bakteriespisende markene.

Fire av de nye artene er funnet i Kosterfjorden, mens de øvrige fem er oppdaget på hvalskjellet i dyphavet utenfor California i USA.