NRK Meny
Normal

Høststille etter feriestormen

Om en ukes tid trekkes proppen ut av de typiske feriestedene. For de fastboende så blir det littegranne deilig.

Fastboende i Sponvika nyter siste rest av sommeren
Foto: Lotte Olsen / NRK

– Det er morsomt når de kommer, men så er det veldig deilig når de drar.

Det er gjengangsmelodien blant de fastboende på det lille feriestedet Sponvika i Halden, en ti-tolv fiskesprett fra Sverige. Sommeren tok aldri helt tak her i år, men for de mange hytteturistene så er dette uansett paradis.

Hvite, gamle, velholdte trehus. Røde sjøboder og båthus. Det norske flagg i vimpelform på flere titalls flaggstenger. Sko er valgfritt, men vindjakka bør nesten være innen rekkevidde.

Ferieparadiset Sponvika

En etter en forlater snart hyttefolket ferieparadiset Sponvika.

Foto: Lotte Olsen / NRK

Har knapt brukt båten

– Sommeren 2015 ble ikke noen drømmesommer akkurat, sier Åge Karlsen. Han er født og oppvokst i Sponvika. Han og kona bor bokstavelig talt på bryggekanten. På gårsplassen er himmelretningene innfelt i stein. I dag kommer vinden fra overalt, og sola gjør sitt aller beste for å varme opp lufta.

– Når vi bor som vi gjør så elsker vi jo å bruke sjøen. Men båten har vi knapt vært ute med. Vi har kun lufta den i to små runder. Ja, det har vært dårlig i år, sier Karlsen.

Men den dårlige sommeren er på hell. Om en ukes tid begynner skolen, og én etter én lukker vinduene på hytta, tar opp båten og pakker bort hagemøblene. Hverdagen er like rundt hjørnet. Slik er det overalt hvor feriefolket slår seg ned i horder og masser. Det blir litt høststille etter feriestormen.

Om tre måneder, da er det trist her

– Vi er jo alene her nede i kroken hele vinteren. Det er nesten bare sommerboliger rundt oss, så vi synes det er utrolig morsomt og deilig når sommergjestene kommer på våren, men det er jo greit at det roer seg på høsten, medgir Karlsen.

Denne lørdagen er langbordet dekket til den årlige store familiefesten. Reker på menyen er selvsagt her ute, og selv om det kanskje er litt risikosport med gummibåt i blesten, så håper Åge Karlsen at de får noen flere sommerdager på bryggeterassen.

– Jeg håper jo selvsagt. Det gjør jeg alltid. For om tre måneder så sliter vi. Når det er kuling i kasta, og regnet ligger vannrett, da er det trist her som alle andre steder.

Underlaget veksler mellom asfalt, brostein, jord og gress i de trange gatene. Vi ser stabler med krabbeteiner som venter på å bli brukt, garn som henger til tørk og det ligger fortsatt endel båter ved bryggene. Dette er fiskeværet som ble ferieparadis.

I et av de hvite trehusene bor Turid og Jens. Også de skulle ønske det var mer sommer i sommer.

– Vi har ikke fått alle de utekveldene vi har ønska oss. Det har vært kaldt, sier Turid. Når det gjelder aktivitetsnivået i vika, så har hver årstid sin sjarm.

Det er herlig når turistene kommer, også er det deilig når de drar.

Jens Myhren
Fastboende i Sponvika nyter siste rest av sommeren

Jens og Turid Myhren synes det er fint med sommeraktivitetene som hyttefolket bringer med seg, men sier de lever godt uten i vinterhalvåret også.

Foto: Lotte Olsen / NRK

– Det er vel det alle kystboere sier? Det er herlig når turistene kommer, også er det deilig når de drar hjem igjen. Da senker roen seg og vi går tilbake til hverdagen. Det sier Jens Myhren. Han både jobber og bor i Sponvika.

Lever godt uten også uten hyttefolket

I armkroken sitter kona Turid. Hun er enig, men vil gjerne trekke frem hvor koselig det er når det folk i alle hus og det snekres, klippes gress, males og byttes vinduer.

– Det er jo deilig med litt aktivitet. Men livskvaliteten vår avhenger ikke av det. Om tre måneder lever vi fortsatt her og har det godt, stemmer ekteparet i.

Festivalsjef for Fest under Eika, Martine Bjørnstad

Festivalsjef for «Fest under Eika», Martine Bjørnstad, sier de fastboende går litt i hi ved skolestart etter en supersosial sommer.

Foto: Lotte Olsen / NRK

Men ingenting er over uten et skikkelig punktum. Under den store eika, helt innerst i vika, har en gjeng med fastboende sponvikaentusiaster bestemt seg for å lage fest. Festival faktisk, med navnet «Fest under eika».

Er dette litt sånn takk for i år-fest, men nå kan dere dra?

– Haha, nei, vi er veldig glade i hyttefolket, så lenge de er nedpå og har god «Sponvika-ånd». Men det er jo deilig at det roer seg litt ned nå, sier festivalsjef Martine Bjørnstad.

Vi går i hi, men er ikke deprimerte

Martine Bjørnstad

Hun forteller at det er bånn gass helt fra vårslippen når alle hønene slipper ut, og frem til skolestart. Da går de fastboende nærmest i hi, forteller Bjørnstad:

– Vi har det så fint og sosialt hele sommeren, men det er ikke sånn at vi som blir igjen går inn i en dyp depresjon. Vi finner hverandre vi som er her. Vi vet at vi bor på et feriested, men alle tider har sin sjarme.

Fest under eika-festivalen

Det er første gang festivalen «Fest under eika» arrangeres, og avslutter en heller kald og forblåst sommer med aktiviteter for hele familien og fest for de voksne.

Foto: Lotte Olsen / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stiller til gjenvalg

    Eivind Normann Borge fra Fremskrittspartiet stiller på nytt som ordførerkandidat for Hvaler Fremskrittsparti ved valget neste høst. Det skriver Fredriksstad Blad.
    68 gamle Borge hadde egentlig tenkt å trekke seg fra politikken, men sier han har fått en rekke henvendelser den siste tiden fra folk som ber ham om å stille til valg igjen.

  • FBK har fått lisens

    Fredrikstad Ballklubb har fått lisens til å spille i eliteserien for kvinner også neste sesong. Men de har fått lisens under skjerpet overvåking, skriver Fredriksstad Blad. Betingelsene er en følge av klubbens pressede økonomi.