Historisk dag for Luftforsvaret

Tonje Skinnarland ble i dag innsatt som ny stabssjef for Luftforsvaret på Rygge. Hun er den første kvinnelige brigaderen i Luftforsvaret.

Tonje Skinnarland

Tonje Skinnarland ble i dag ansatt som stabssjef i Luftforsvaret.

Foto: Martin Mellquist / Luftforsvaret

Hun tok hendelsen helt med ro.

– Jeg går ikke rundt og tenker så mye selv på at det er historisk, men samtidig er det stas. Jeg har fått mange veldig gode tilbakemeldinger, og mange sier det jammen var på tide for Luftforsvaret. Jeg er den første kvinnelige brigader i Luftforsvaret, andre forsvarsgrener har vært tidligere ute. Det er jeg enig i, det var på høy tid. Det var akkurat passe tidsnok for meg, sier hun.

Håper på flere kvinner

Den nye stabssjefen håper at det vil bli enda flere kvinner i fremtiden.

Tonje Skinnarland

Tonje Skinnarland ble innsatt som ny stabssjef for Luftforsvaret på Rygge.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

– Aller helst skulle jeg sett at det var skjedd tidligere for Luftforsvaret sin del. Og så håper jeg det ikke tar altfor lang tid før vi ser flere kvinner i Luftforsvarets ledelse, sier hun bestemt.

Skinnarland håper å kunne være et forbilde i den nye jobben.

– Det jeg kan gjøre som en ekstra dimensjon ved å være en kvinne på toppen, er å være en rollemodell. Å vise at det er mulig å kombinere karriere og familieliv. Det vil jo være der som en dimensjon, men det er jobben som stabssjef jeg må fokusere på.

– En dyktig stabssjef

Per-Egil Rygg

Generalinspektør for Luftforsvaret, Per-Egil Rygg, er glad for å få ny stabssjef.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

Generalinspektør for Luftforsvaret, Per-Egil Rygg, er mer opptatt av at Skinnarland er dyktig, ikke at hun er kvinne.

– Det er en historisk dag for Luftforsvaret. Samtidig har vi fått ny stabssjef. Det er det aller viktigste for meg, at jeg har fått en dyktig stabssjef. Det er en av de viktigste posisjonene i Luftforsvaret, sier han.

Skinnarland ser frem til å starte jobben.

– Luftforsvaret er i en svært krevende omstilling og utvikling. Jeg ser frem til å støtte generalinspektøren og legge rammer og forutsetninger til rette for å lykkes med det. Luftforsvaret er i ferd med å innføre masse moderne kapasiteter som skal sikre fremtidens luftforsvar. Fokus på operativ beredskap er sentralt, og det ser jeg frem til å bidra til at vi fortsatt skal levere, og utvikle videre.