NRK Meny
Normal

Handelsrekord i Töcksfors

Det er ikke bare på Svinesund og Nordby at millionene ruller inn i svensk favør på grensehandel. Også på det lille tettstedet Töcksfors er det satt ny handelsrekord.

Töcksfors shoppingcenter

I 2005 stod det Olav Thon-eid kjøpesenter klart i Töcksfors, og omsetningskurven har pekt rett opp, godt hjulpet av kronekursen.

Foto: Rainer Prang / NRK

Töcksfors shoppingsenter omsatte for 515 millioner kroner i fjor.

Det er en økning på 6,5 prosent fra 2006.

Under julehandelen var omsetningsøkningen på nesten 9 prosent.

Innen en radius rundt Töcksfors på ti mil bor det 1, 2 millioner mennesker. En million av disse er nordmenn, og stadig flere Oslo-folk finner veien til Töcksfors-senteret.

 Fikk handelspris

Det lille tettstedet Töcksfors har 1 500 innbyggere, og ligger i seg selv "midt i skauen". I 2005 stod et Olav Thon-eid kjøpesenter klart i bygda, og omsetningskurven har pekt rett opp, godt hjulpet av kronekursen.

Töcksfors shoppingcenter

Den lille kommunen Årjäng ved grensen mot Ørje, som har tettstedet Töcksfors som hovedsete, ble i oktober i 2007 av svenske Handelns Utredningsinstitut (HUI) kåret til 'Årets handelskommune' i Sverige. Prisen ble tildelt blant annet fordi utviklingen av Töcksfors-senteret har vært en formidabel suksess for den lille bygda.

Foto: Rainer Prang / NRK

Töcksfors Shoppingcenter kostet 350–400 millioner å bygge, og er definitivt ikke beregnet på lokalbefolkningens behov for varer. 

Den lille kommunen Årjäng ved grensen mot Ørje, som har tettstedet Töcksfors som hovedsete, ble i oktober i 2007 av svenske Handelns Utredningsinstitut (HUI) kåret til "Årets handelskommune" i Sverige.

Prisen "Årets handelskommune" har strenge krav til kandidatene, og HUI og nettstedet Market satte som krav til de nominerte at den enkelte kommunen skal ha en positiv utvikling over en lengre periode.

Også samspill internt i kommunen og planlagte forbedringer, nyetableringer og videreutvikling teller med.

God handel langs grensen 

2007 var et godt år innen grensehandelen også for butikkene på Nordby-området ved Svinesund og på gamle Svinesund.

Nordby Shoppingcenter økte omsetningen med 14 prosent i fjor.

- Vi merker ikke noe til noen handelslekkasje til Värmland eller Norge, og har økt vår omsetningen til over 1,9 millioner kroner i 2007, sier Ståle Løvheim, senterleder ved Nordby Shoppingcenter til NRK.

Heller ikke på gamle Svinesund merker man noe fall i trafikken fra nordmennene, og selv om det kan være forflytninger av handlende mellom Svinesund og Nordby to kilometer lenger syd, så er det god handel på det gamle handelsområdet kloss ved grensen.

- Vi har hatt et veldig godt år i 2007, og har ikke tilbakegang i forhold til 2006, sier Bertil Turesson i matgiganten EuroCash.

Han er også leder for Svinesund Kjøpmannaforening og forteller om  stor trafikk og fremtidsoptimisme for gamle Svinesunds del.

- Når E6 mellom Oslo og Svinesund står ferdig, er det opp til oss å kapre kundene hit til oss, og jeg tror vi skal kunne leve godt og lenge på grensehandel her ved Svinesund, sier Turesson til NRK.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Trafikkulykke i Rygge

    Alle nødetatene er på vei til en trafikkulykke på E6 i Rygge. Ulykken skal ha skjedd i nordgående retning, opplyser politiet på Twitter.

  • Gressbrann i Rakkestad

    Brannvesenet har rykket ut til en gressbrann i Ørneveien i Rakkestad. Øst 110-sentral skriver samtidig på Twitter at de minner om totalforbudet mot bruk av åpen ild i eller i nærheten av skog og mark.