NRK Meny
Normal

Nedslående resultater etter skattekontroll

Mer enn annenhver av de kontrollerte bedriftene i Østfold slurver med personallistene. Det viser tall fra Skatteetaten.

Politiaksjon i Moss

I forrige uke deltok politiet på en aksjon mot bilpleiefirmaer i Mossedistriktet.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

I kampen mot svart arbeid ble det ved nyttår innført strengere driftsregler for frisører, skjønnhetsbransjen, bilpleiefirma og restauranter. I disse bransjene er det innført plikt til å føre lister over hvem som til enhver tid jobber i bedriften.

I følge Skatteetaten skal dette hindre svart arbeid. Men resultatene fra Skatteetatens kontroller er nedslående.

En av fire bøtelagt

Erik Nilsen

Avdelingsdirektør Erik Nilsen i Skatt Øst.

Foto: NRK

Siden nyttår er 326 bedrifter i Østfold kontrollert. Nærmere halvparten hadde mangelfulle lister, en fjerdedel så alvorlige feil at de fikk bøter.

– Vi er fortsatt skuffet over at det er såpass mange feil vi har funnet i disse utsatte bransjene, sier avdelingsdirektør Erik Nilsen i Skatt Øst.

– Sporer dere noen bedring?

– Ja det har vært noe bedring gjennom sommeren og tidlig høst. Det tenker vi at er en følge av oppdagelsesrisiko, at vi har hatt mye kontroller. Samtidig har vi hatt mye informasjonsvirksomhet. Det har også bransjene selv hatt. Summen av det gjør jo at vi sporer en bedring. Og det bedringen forventer vi fortsetter utover høsten og vinteren, sier Nilsen

– Hva er det med disse bransjene som gjør at dere går dem ekstra nøye etter i sømmene?

– Det er bransjer som har hatt mye feil tidligere år. Og det er bransjer som har en høy grad av kontantomsetning. Det gjør at man har ønsket å innføre et nytt regelverk nettopp for å holde oversikt over de ansatte som jobber der.

Med så stor feilprosent lover Skatt Øst å fortsette med sine kontroller. Dessuten går vi inn i en del av året da alle disse bransjene har en høy aktivitet.

Kortbetaling er løsningen

Petter Eriksen

Petter Eriksen er daglig leder ved «Paa Brygga» i Fredrikstad.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Daglig leder ved «Paa Brygga» i Fredrikstad Petter Eriksen ønsker kontrollene velkommen. Han har drevet restaurant i Fredrikstad i 17 år og er glad myndighetene gjennomfører kontroller. Eriksen tror ikke problemene rundt svart arbeid opphører før alle kunder betaler med kort.

– Vi har full forståelse for at i mange bransjer kan det være litt overgangstid til man har sett seg inn i ting og gjort ting ordentlig, men at folk ikke har det på stell ennå det er litt skremmende, mener Eriksen.

Han ser på bruk av betalingskort som løsningen for å få kontroll.

– Det er jo det sikreste, da går jo pengene inn til en betalingssentral som overfører pengene til din bedriftskonto. Da er jo hele problematikken med svarte penger som man bruker så mye tid på borte Jeg synes at det er merkelig at ikke det skjer i et raskere tempo.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se nyhetene fra NRK Østfold

    Renée Nilsen gir deg nyhetene fra NRK Østfold klokka 22:55.
  • 60 klager på Sykehuset Østfold

    I løpet av fire måneder har Sykehuset Østfold fått 60 klager på behandling, skriver VG. Dårlig behandling, korridorpasienter og neglisjering er innholdet i noen av klagene. Pasientombudet er bekymret over tilstanden.