NRK Meny
Normal

Glemte å fortolle 21 tonn ost

En polsk vogntogsjåfør fikk bot etter at han glemte å deklarere 21 tonn ost.

Ost

Politiet tillot til slutt at osten ble fortollet. Det er ikke kjent hvem som importerte osten, eller hva slags ost det var snakk om. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Wenche Fredriksen

Kontrollsjef ved tollen på Svinesund, Wenche Fredriksen.

Foto: Tollvesenet

Mannen passerte grensa mellom Sverige og Norge i god tro på grønn sone. Problemet var bare at han ikke hadde klarert papirene på at han hadde med seg store mengder ost inn i landet.

– Han hadde papirer som tilsa at han skulle ha med 21.370 kilo ost, men han stoppet ikke og deklarerte varene, sier kontrollsjef ved tollen på Svinesund, Wenche Fredriksen.

Mannen forklarte ikke hvor varene skulle, men Fredriksen tror rett og slett at det kan ha dreid seg om en misforståelse.

– De som kjører trailer skal vite at alle varer skal deklareres på vei til Norge. Men det er rett og slett en del som gjør feil, og som kjører rett på gjennom Europa, uten å vite at man må stanse her, sier hun.

Fikk fortolle i etterkant

Det var en stund usikkert hva som hadde skjedd med osten, men i ettermiddag bekrefter Wenche Fredriksen at osten ble fraktet til de rette eierne.

– Det er politiet som tar en avgjørelse på hva som skjer med varene i slike saker. Her var det et helt annet firma enn sjåføren selv som skulle ha varene, så her ble det tillatt med fortolling i etterkant.

Jourhavende jurist hos politiet i Halden, Siri Holden, sier til NRK.no at den polske sjåføren har fått et forelegg på 5.000 kroner.

Ble 21 tonn ost for mye for politiet å håndtere?

– Jeg var ikke på jobb i går, så jeg kjenner ikke så godt til denne saken. Hva som er grunnen til at det ble tillatt med fortolling i etterkant vet jeg ikke, sier Holden.

Tok store mengder sigaretter

Tollerne tok også et stort parti med sigaretter på grensa i går. Totalt fant de sigaretter til en verdi av rundt 370.000 kroner.

En norskregistrert bil ble stanset mandag kveld, med 81800 sigaretter. Sigarettene var forsøkt gjemt unna under svart plast i bilens baksete og bagasjerom.

Sjåføren skal ha snakket dårlig engelsk, men klarte å formidle at han kom fra Strømstad.

– Mannen sitter nå i avhør, så får vi se hva som skjer videre. Det jeg kan si er at dette beslaget er for stort til at det blir snakk om kun en bot, sier jourhavende jurist i Halden, Siri Holden.

Sigarettbeslag 10.01.12

Tollerne fant over 80.000 sigaretter i bagasjen.

Foto: Tollvesenet

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sier ikke nei til Viken

    Kristelig Folkepartis fylkespolitikere fra Buskerud, Østfold og Akershus avviser at partiet vil reversere Viken. På Stortinget har Ap foreslått å skrote kjempefylket, og det har vært stor spenning om KrF vil sikre flertall for forslaget. Men ifølge Olav Moe i Østfold KrF vil de ikke være med på å reversere Viken.