Hopp til innhold

Gleder seg over tjukk Østfold-L

Da språkforsker Ruth Vatvedt Fjeld begynte sin akademiske karriere, ble aremarkingen ledd ut for sine tjukke L-er. Nå gleder hun seg over at disse L'ene brer seg over hele landet.

Tjukk Østfold-L

– Jeg synes det er flott at Østfold-dialekten har fått større utbredelse, det er jo mitt morsmål. Som aremarking synes jeg det fungerer meget bra, sier Vatvedt Fjeld.

Hun koser seg litt over det som er i ferd med å skje.

Barnebarna i Oslo har Østfold-L

Ruth Vatvedt Fjeld

Språkforsker Ruth Vatvedt Fjeld.

Foto: Ram Gupta

– Det som er morsomt er at Østfold-L'en, den lett muljerte, hvor tunga går litt opp mot ganen, den begynner å bre seg. I Oslo Vest er den helt in blant barna, konstaterer Vatvedt Fjeld. – Mine egne barnebarn, som bor i Oslo, har den L'en som jeg ble ledd ut av.

– Den L'en er ikke lik den i Vestfold, i Vestfold er det også en litt tjukk L?

– Om de unge i Vestfold også begynner med Østfold-L'en er ikke ordentlig undersøkt, men det skulle ikke forundre meg, for den sprer seg over hele landet. Den er blitt et motefenomen. Og hvem skulle tro at det skulle bli et motefenomen, det er jo litt morsomt da.

Moro for alle som har blitt utledd

– Det er moro for deg som språkforsker?

– Ja, men det er jo moro for alle som har blitt utledd for de L'ene også.

– Noen rynker jo litt på nesa av det, på Oslo Vest og sånn?

– Da må de rynke på nesa av sine egne barn etter hvert. Jeg har forsøkt å intervjue mine egne barnebarn og få dem til å høre forskjellen, men de hører det ikke.

Ingen vet hvorfor

Ingen vet hvorfor Østfold-L'en brer seg. Vatvedt Fjeld tror ingen ville spådd at dette skulle skje. Men nå sprer den seg til stadig større deler av landet.

– Jeg tror de fleste som bruker den må være under 20 år.

– Du er språkforsker, du må ha tenkt grundig gjennom hvorfor dette skjer?

– Det er ingen som kan noe om hvorfor dette skjer. Hvorfor skjedde den store endringen fra gammelnorsk til moderne norsk? Hva gjorde at vi mistet kasus-systemet?

Vatvedt Fjeld tror ikke det er de moderne mediene som har skylden for at en slik endring skjer, men hun tror forandringer skjer fortere med nye medier.

– Det er i orden at språket endrer seg, men det er ikke noe særlig kjekt at det går så fort at vi får en generasjonskløft, sier språkforskeren.