NRK Meny
Normal

Fylkesmannen anmelder Moss Havn

Fylkesmannen i Østfold politianmelder Moss Havn for dumpingen av forurensede masser i sjøen i forbindelse med utbyggingen av havna.

Plast på stranda

Moss havn får ikke lenger dumpe masser som inneholder sprengtråder og armeringsfibre av plast utenfor Kleberget. Nå har Fylkesmannen anmeldt Moss havn.

Fylkesmannen leverte fredag ettermiddag inn anmeldelsen av havna fordi den skal ha brutt forutsetninger for og vilkår i fastsatt tillatelse for dumping av masser i forbindelse med tildekkingen av havbunn. Det bekrefter Karsten Butenschøn i Miljøavdelingen hos Fylkesmannen i Østfold.

– Dette er et spørsmål som vi har jobbet med i sommer. Vi har kommet frem til at det er ting som kunne vært håndtert annerledes slik at det ville ført til mindre forurensning, sier han.

Ønsker ikke å gå i detaljer

Hvilke ting tenker du på da?

Vi ønsker ikke å gå inn i detaljer om anmeldelsen. Det er fordi politiet skal få muligheten til å gjøre sine undersøkelser og belyse saken på en god måte, sier han.

Havnesjef Øystein H. Sundby sier han ikke ønsker å kommentere anmeldelsen nå.

– Vi har ikke sett anmeldelsen ennå og må derfor vente med å kommentere den til vi vet hva vi er anmeldt for, sier han.

– Et viktig miljøproblem

Butenschøn sier at Fylkesmannen ser svært alvorlig på saker som omhandler plast.

– Det som er helt klart er at utslipp av plast i sjøen er et stort og viktig miljøproblem. Og dette er en sak vi ser alvorlig på. Utslipp av denne typen plast er vanskelig å håndtere i ettertid. Det er viktig at alle aktører som håndterer dette tar de nødvendige forholdsreglene, sier han.

Butenschøn sier at det er flere problemstillinger knyttet til plast.

– Det er to problemstillinger. Den ene er at plasten i seg selv kan skade fordi de spiser det og blir skadet innvendig eller vikler seg inni det. Men det kan også bringe med seg miljøfarlige stoffer fra miljøet og inn i dyr som spiser plasten. Så da kan miljøgifter oppkonsentreres, sier han.

Butenschøn sier at de de har hatt en konstruktiv dialog med Moss Havn.

– Det er heller ingen kritikk på opprydningen de har hatt i ettertid, sier han.

Ordføreren håper på juridisk avklaring

Ordfører i Moss,Tage Pettersen, er orientert om anmeldelsen.

– Jeg ser fram til å få en juridisk avklaring knyttet til bruk av sprengstein ved utfylling av havbunn utenfor Moss Havn. I tillegg håper jeg vi nå får en juridisk avklaring for bruk av sprengmasser generelt, slik at alle aktører vet hva de har å forholde seg til i framtiden, skriver han i en pressemelding.

Pettersen sier han er i dialog med Klima og miljødepartementet.

– Jeg håper også at miljømyndighetene tar tak i utfordringer knyttet til deponi av sprengmasser og med det bidrar til å framskaffe nye teknologi slik at massene blir renset for miljøskadelig plast. Jeg er allerede i dialog med Klima- miljødepartementet om dette, avslutter ordføreren.

Aksjonsgrupper i Moss og miljøvernorganisasjonen Neptun Network går til rettsak mot Moss havn. De mener at dumping av forurensa fyllmasse må stoppes øyeblikkelig. Dette kan få konsekvenser for utvidelsen av Moss havn.

Aksjonsgruppen Neptun Network har tidligere anmeldt havnesjefen og lederen i havnestyret for plastforurensningen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mistenker trenering

    Frp-politiker Arvid Vestvik mistenker at det er krefter som prøver å trenere utbyggingen av det gamle sykehusområdet på Cicignon i Fredrikstad. Det skriver Fredriksstad Blad. Eiendomsutvikler Kan Cao, som kjøpte området for tre år siden, trenger en dispensasjon for å komme i gang med utbyggingen, men ifølge avisen er det allerede klart at det heller ikke i planutvalgets møte 1. mars blir noe endelig vedtak. – Jeg er nesten flau over byen vår. Glipper dette prosjektet, ser jeg ikke noe alternativ, sier Vestvik.

  • Dømt for å ha slått med flaske

    En 22 år gammel mann er dømt til fengsel i fire måneder for voldsbruk. Fredrikstad tingrett fant mannen skyldig i å ha slått en mann i ansiktet med en flaske på et utested i Fredrikstad i fjor sommer. Slaget førte til at mannen fikk brudd i kinnbenet.